Az erzsébetvárosi Szabad Bisztró június elején egy teherautó platóján nyitotta meg teraszát, miután a 7. kerületi önkormányzat több mint két hónap után sem volt hajlandó foglalkozni a helyi vendéglátósok igényeivel. Az önkormányzat azt mondja, nem vesz el parkolókat a helyiektől, amennyiben nem szállíttatja el a tulajdonos a platós bisztrót, akkor 2 millió forintra büntetik őket.

A parkolókban nyithattak teraszt

Áprilisban, amikor bejelentették, hogy újra kinyithatnak a terasszal rendelkező vendéglátóhelyek, a 6., 8. és a 9. kerület is bejelentette, hogy hogy úgy segíti majd a vendéglátósokat, hogy ingyenes parkolóhelyet adnak nekik, hogy átmenetileg azok is nyithassanak teraszt, akikhez esetleg nem tartozik ilyen rész. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erzsébetvárostól is kérték az engedélyt

Erzsébetváros azonban nem tett ilyen gesztust a vendéglátósok felé. Egy helyi vendéglátóhely, a Szabad Bisztró még március végén fordult a kerület ellenzéki többségű önkormányzatához, hogy Erzsébetvárosban is szabadítsanak fel parkolóhelyeket annak érdekében, hogy lehessen teraszokat nyitni.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

A kerület nem válaszolt a kérésre

A kerület először nem is reagált a megkeresésre, majd több mint három héttel később elutasította a kérelmet. A Szabad Bisztró azóta több alkalommal is kereste a DK-s Niedermüller Péter által vezetett önkormányzatot, azonban a kerület nem válaszolt nekik.

Petíció indult

A Szabad Bisztró megnyitása mellett még petíciót is indítottak, amelyet 1000-en írtak alá. Az önkormányzat oldalán most azt írják, „kedden reggel a polgármesteri hivatal előtt Dr. Kispál Tibor alpolgármester és Kiripolszky Csongor, a Szabad Bisztró egyik tulajdonosa kezet rázott így, elindult tehát egy régóta várt párbeszéd a Király utcai vegán vendéglátóhely üzemeltetője és az önkormányzat között.

Megvizsgálják a Szabad Bisztró területigényét

„Kiripolszky Csongor petícióval, Kispál Tibor meghívóval készült a találkozásra. A felek a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoportban folytatják a beszélgetést, megvizsgálva a Szabad Bisztró területhasználati igényét” – írja az önkormányzat.

Kiakadt az önkormányzat

A közleményben azt is írják, hogy: „Mivel a hetedik kerületben tiltott parkolóhelyen teraszt nyitni, a Szabad Bisztró tulajdonosi köre néhány hete provokatív módon próbált nyomást gyakorolni az önkormányzatra: megkerülve a rendeletet, egy kocsi platóján hozták létre alkalmi teraszukat. Csakhogy a vegán kocsma autós kitelepülése szabálytalan, ezt egy figyelmeztető határozat is jelzi a számukra, arra vonatkozóan, hogy a jogellenes állapotot szüntessék meg, szállítsák el a teherautót, s állítsák vissza a közterületet eredeti állapotába”.

Platós bisztró Erzsébetvárosban

Helyszíni felvétel – Forrás: Facebook

2 milliós büntetés

„A következő lépés akár 2 millió forintos közigazgatási bírság is lehet. Kiripolszkyék keresetet nyújtottak be a figyelmeztető határozat ellen, és azonnali jogvédelmet kértek, illetve megfogalmaztak egy petíciót” – írja közleményében Erzsébetváros Önkormányzata.

Nem változtat a döntésen

Az önkormányzat ugyan átvette a petíciót, de közleményükben azt is írják, hogy az önkormányzat nyitott az együttműködésre a kerületi vállalkozásokkal, ám a lakosság érdekében nem változtatja meg a parkolóhelyeken létesítendő teraszokkal kapcsolatos döntést.

Ront a parkolási helyzeten

A kerület vezetése szerint nem fognak kivételezni a Szabad Bisztróval. Szerintük a teraszként működő teherautó „tovább ront a parkolási helyzeten, a fogyasztó vendégek pedig zavarják a lakók nyugalmát”. Vagyis emiatt akarják kiróni a 2 milliós büntetést.

Perre viszik az ügyet

A Szabad Bisztró tulajdonosa szerint nem sértenek jogszabályt, a figyelmeztető határozat ellen pedig keresetet nyújtottak be a bíróságra.

Kiemelt kép: Szabad Bisztró a 7. kerületben – Forrás: Facebook/Szabad Bisztró