Szombaton került végső helyére az a féldombormű, amelyet Túri-Török Tibor muzeológus, Podmaniczky-díjas szobrász készített Kóbor Jánosról. Az Omega frontembere Bátaszéken töltötte gyermekkora nagy részét, ezért került a Tolna megyei városba az emlék.

Bátaszéki kötődés

Bár nem ott született, Kóbor János mindig hazament Bátaszékre. Gyermekként társaival együtt itt kergette a labdát a focipályán. Sztárként visszatérve pedig egy alkalommal segítséget ajánlott a templomtorony helyreállításához. Később Pro Urbe Bátaszék elismerésben is részesült. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Természetközeliség és focipálya

„A nagyszüleim éltek Bátaszéken, az iskolai szünetekben rendszeresen meglátogattam őket. Bátaszék felidézésekor egy nagyon kedves falu jelenik meg előttem. Az elmúlt századokra jellemző természetközeliséggel – rengeteg háziállattal, lóval és szekérrel – találkoztam itt. No és egy focipályával, ami a központot jelentette számomra” – nyilatkozta korábban az Omega együttes frontembere.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megemlékezés

A legendás zenészről szombaton délben emlékeztek meg a bátaszéki Nagyboldogasszony-templomban, majd a Sóház utca 1. szám alatti háznál, ahol a nagyszülei laktak.

Rengeteg rajongó érkezett

A szobor avatására rengeteg embert vártak. Budapestről a rajongók egy nagy csoportja utazott Tolna megyébe, ahol Kóbor János emléknappal emlékeztek az énekesre.

Féldomborművek a vándorkiállításon  

Túri-Török Tibor szobrász a Borsnak elmondta, ő készítette Kóborról az összes féldomborművet, amelyeket korábban egy vándorkiállításon is megnézhettek a kíváncsi rajongók. Kóbor Jánosról három ilyen alkotás készült.

Hirtelen jött felkérés

A felkérés, hogy elhelyeznének egy szobrot Bátaszéken, hirtelen jött. Egy lelkes társaság kérte el, majd Csornán egy műköves felragasztotta egy márványtáblára és ellátta a megfelelő szöveggel.

Spanyol művészkerámiából készült

A ház, ahol nevelkedett idegen tulajdonban van jelenleg, de hozzájárult a szobor elhelyezéséhez. Spanyol művészkerámiából készült, hogy megőrizze az állapotát.

Elkapta a koronavírust

Kóbor János, aki Törökbálinton élt, tavaly november végén került kórházba, miután elkapta a koronavírust. Állapota napról-napra romlott, ezért mélyaltatásban tartották, gépek segítségével lélegzett. Szervezete azonban két hét múlva feladta a harcot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két helyen nyugszik

Ahogyan korábban is beszámoltunk róla, a család úgy döntött, hogy hamvai egy részét a Szent István Bazilika urnatemetőjében helyezik végső nyugalomra, másik részét pedig a Balatonba szórták. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kóbor János. Fotó: archív.