Budapest régi adóssága, hogy a főváros fáiról nincs mindenki számára hozzáférhető, naprakész leltár, amiből a városlakók és a fák gondozásával foglalkozó szakemberek tájékozódhatnának. Ilyen gyűjtemény sok nyugati nagyvárosban, például Bécsben régóta létezik, Budapesten viszont még a kiemelt, legjelentősebb parkok faállománya sem volt eddig rendesen felmérve. 

BP Fatár néven elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, amelynek segítségével a budapestiek is közreműködhetnek a zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében.

A városvezetés számára fontos az új, nagyméretű közparkok létesítése és a sűrűn beépített városrészek zöldítése fákkal és parkokkal. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész fa és park adatbázis és hibabejelentő alkalmazás folyamatos rendelkezésre állása. Ezt a szerepet látja el a BP Fatár applikáció.

A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken. Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az applikációban történő rákereséssel.

Ez megközelítőleg 4 500 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 000 darab felvett objektummal és 47 000 darab fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel.

A fejlesztés következő lépéseként az BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik.

Reményeink szerint a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát Az új mobil applikációval most a zöld infrastruktúra tématerületén is tett a főváros egy nagy lépést a XXI. század és az okosváros célkitűzés elérése felé – írta a Főkert a Facebookon.

Kiemelt kép: illusztráció