Augusztus 12-től szeptember 10-ig az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hálózatán pályakarbantartást végeznek, ezért a magyarországi szakaszon is módosul a Railjet, valamint a Kálmán Imre EuroNight vonatok menetrendje.

Budapestről Bécsbe

A Budapestről Bécs felé közlekedő Railjetek eredeti menetrendjükhöz képest 30 perccel korábban indulnak, napközben csak Budapest-Kelenföldtől közlekednek. A Kálmán Imre EN (EN 462) eredeti menetrendjéhez képest 30 perccel korábban, 20:10-kor indul a Keleti pályaudvarról. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Bécsből Budapestre

A Bécs felől Budapestre tartó Railjetek, valamint a Kálmán Imre EN (EN 463) az eredeti menetrendjeikhez képest 30 perccel később közlekednek. A Railjetek napközben csak Budapest-Kelenföldig közlekednek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Augusztus 19-21. között

Augusztus 19-21. között az első Budapestre tartó Railjet (rjx 41) egy órával korábban, míg a Kálmán Imre EuroNight (EN 463) másfél órával később közlekedik. A változásban érintett vonatok menetrendje ITT érhető el.

Pécs és Budapest között is változás van, de már csak pár napig

A Budapest—Pusztaszabolcs—Pécs vonalon augusztus 9-től 26-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartás miatt. A Mecsek InterCity-k helyett Pincehely és Dombóvár, az S40-es vonatok helyett Keszőhidegkút-Gyönk és Dombóvár között pótlóbuszok közlekednek. A Mecsek IC-k a Keleti pályaudvarról a megszokotthoz képest fél órával korábban indulnak és Pécs felől a Keleti pályaudvarra is fél órával később érkeznek meg.

Mecsek InterCity

A Keleti pályaudvarról Pécsre tartó Mecsek InterCity vonatok a Keleti pályaudvarról fél órával korábban, óra 23-kor indulnak, Pincehelyig módosított menetrend szerint korábban, Dombóvár és Pécs között eredeti menetrend szerint közlekednek. Pincehely és Dombóvár között pótlóbusszal kell utazni. A Pécsről Budapestre tartó Mecsek IC-k Pécs és Dombóvár között az eredeti menetrend szerint, Pincehely és a Keleti pályaudvar között később közlekednek, Dombóvár és Pincehely között pótlóbusszal kell utazni. A Keleti pályaudvarra később óra 34-kor érkeznek meg az eredeti menetrendhez képest.

Kresz Géza, Rippl-Rónai, Somogy InterCity

A Keleti pályaudvarról induló Kresz Géza, a Rippl-Rónai és a Somogy InterCity a Keleti pályaudvar és Pincehely között eredeti menetrend szerint, Dombóvár—Kaposvár, illetve Gyékényes között módosított menetrend szerint később közlekedik. Pincehely és Dombóvár között pótlóbusszal kell utazni. A Gyékényesről, illetve Kaposvárról Budapestre tartó Kresz Géza, a Rippl-Rónai és a Somogy InterCity Gyékényes, illetve Kaposvár—Dombóvár között módosított menetrend szerint korábban, Pincehely—Budapest között az eredeti menetrend szerint közlekedik.  Dombóvár és Pincehely között pótlóbusszal kell utazni.

S40-es személyvonatok

Az S40-es személyvonatok Pusztaszabolcsról egy órával korábban indulnak, az utasokat Keszőhidegkút-Gyönk és Dombóvár között pótlóbusz szállítja el. A Dombóvárról Pusztaszabolcsra tartó S40-es személyvonatok helyett Dombóvár—Keszőhidegkút-Gyönk között pótlóbusszal kell utazni. Pusztaszabolcsra egy órával később érkeznek meg. A munkák miatt a Dombóvár–Gyékényes, a Pusztaszabolcs–Dunaújváros, a Sárbogárd–Bátaszék vonalon is módosult a menetrend.

Startol az utószezoni menetrend

Figyelembe véve az elmúlt évek utazási szokásait, szeptemberben sem áll meg az élet a balatoni vasútvonalakon. Jövő hétfőn, augusztus 28-án startol az utószezoni menetrend, ezzel biztosítva a főszezon utáni négy hétben, szeptember 24-ig a sűrűbb közlekedést, átszállás nélküli eljutást több országrészből. A Balatonhoz való távolsági utazásokhoz július 1-jétől már használható az országbérlet is, de a tó környékének felfedezéséhez akár vármegyebérlettel vagy az ősszel is kapható Balaton24/72 napijeggyel is útra lehet kelni.

Balaton déli part

Budapestről a Balaton déli partjára továbbra is óránként, felváltva indulnak a Balaton és Tópart InterCity-k. A keszthelyi Balaton InterCity vonatokban első osztályú, prémium- és bisztrókocsi teszi kényelmesebbé az utazást, míg a nagykanizsai közlekedő Tópart InterCity-k a gyorsvonatiak mellett másodosztályú InterCity kocsikkal kiegészülve közlekednek. A biciklisek is bátran választhatják ezeket a járatokat, hiszen mindkét déli parti InterCity nagykapacitású kerékpárszállító kocsit is továbbít, melyekre a kerékpárhely foglalása kötelező.  A vonatok 1. és 2. osztályú InterCity-kocsijait elővételben váltva 650 forintos, aznap váltva 990 forintos, a gyorsvonati kocsijait 300 forintos helyjegy váltásával lehet igénybe venni, amelyet különösen a hétvégi csúcsidőszakban elővételben érdemes megváltani.

Északi part

A Kék Hullám Expressz a főszezonban már megszokott menetrend szerint, gyorsvonati kocsikkal közlekedik a Déli pályaudvar és Tapolca között. Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, onnan Fövenyes, illetve Szepezdfürdő kivételével minden állomáson és megállóhelyen megáll. Távolsági forgalomban 300 forintos helyjegy váltásával vehető igénybe. A Déli pályaudvar és Balatonfüred között az utószezonban is kétóránként indul Vízipók InterRégió, mely Balatonakarattya és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megáll. Az észak-balatoni vonalon a Kék Hullám Expresszek, valamint a Vízipók InterRégiók nagykapacitású kerékpárszállító kocsival közlekednek, melyekre a kerékpárhely foglalása kötelező. A Katica InterRégió augusztus 28. után hétvégi napokon továbbra is közlekedik a Déli pályaudvar és Balatonfüred között, Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll, a kisebb megállók kiszolgálása érdekében.  A Katica InterRégiókon a biciklik korlátozottan szállíthatók, így ezekre a járatokra kötelező a kerékpárhely foglalása. A Katica InterRégiók menetrendi idejében munkanapokon személyvonatok közlekednek Székesfehérvár és Balatonfüred között, melyek csatlakoznak Székesfehérváron a Balaton InterCity-khez. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Illusztráció