Akivizálódtak a választók Budapesten és környékén. 17 óráig a szavazásra jogosultak 56,44 százaléka adta le szavazatát a fővárosban, míg az agglomerációban 56,1% voksolt a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A legatívabb agglomerációs körzet

Budapest környékén a Pest 2-es körzetben a legaktívabban 17 órakor a választók, hiszen a szavazásra jogosultak 59 %-a adta le a szavazatát. Ebben a körzetben Szél Bernadett az ellenzéki összefogás és Menczer Tamás a kormánypártok jelöltje csap össze. A részvételt tekintve ez a körzet valósággal elhúzott a többi Pest megyei körzet előtt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A legkevésbé aktívak

Pest megyében a legkevésbé aktívak a ceglédi (Pest12) és a nagykátai (Pest9) körzetben élők, igaz még ezekben a választókerületekben is 50%-os volt a részvétel. Trendszerűen elmondható Pest megyéről, hogy minél távolabb van egy körzet a fővárostól, annál jobban csökken a részvétel.

Nagyon sokan szavaznak a 12. kerületben

Vannak Budapesten olyan választókerületek, ahol kiugróan sokan szavaztak. A 12. kerületben, ahol Hajnal Miklós és Fürjes Balázs csap össze, a szavazásra jogosultak 46,19 százaléka szavazott. A második legmagasabb a részvétel Budapesten a 17. kerületben (Budapest 14.), ahol 45,85 százalék a részvétel – itt az ellenzék közös jelöltje Szilágyi György csap össze a fideszes Dunai Mónikával.

Izgalmas választókerületek a budai agglomerációban

Az agglomeráció legérdekesebb kerületei a Pest 1 (Érd térsége) itt Bősz Anett és a kormánypárti Aradszki András küzdenek. A Pest 2 (Budaörs-Zsámbék) az imént írtuk, itt Szél Bernadett és Menczer Tamás csatáznak. Szentendrénél Buzinkay György és a fideszes Vitályos Eszter meccse lesz érdekes.

Izgalmas választókerületek a pesti agglomerációban

A pesti oldalon Vácnál (Pest 4) Inotay Gergely és a KDNP-s Rétvári Bence a két legérdekesebb jelölt, a szomszédban, Dunakeszinél (Pest 5) a kormánypárti Tuzson Bence és Dorosz Dávid harcára érdemes figyelni. Vecsésnél és Gyálnál (Pest 7) Fricsovszky-Tóth Péter és a fideszes Szűcs Lajos meccse lesz érdekes, Szigetszentmiklós térségében (Pest 8) pedig Jószai Teodóra és a fideszes Bóna Zoltán harca lesz izgalmas.

Rekord

portfolio.hu szúrta ki, hogy rekordszámú szavazó járult az urnákhoz 11 és 13 között, ugyanis a 40,01 százalékos 13 órai részvételi arányból 14,24 százalék ekkor adta le a szavazatát: 2002-ig visszatekintő statisztikánkban még nem volt példa ilyen magas részvételre a déli órákban.

Nagyon pörög a választás Márki-Zay térségében is

Nagyon aktívak a választók jelenleg Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zay Péter és a fideszes Lázár János verseng egymással. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Kovács Tamás