Beiktatták Novák Katalint, mint köztársasági elnököt. Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a beiktatási ceremónia előtt ökomenikus istentiszteletet tartottak, ezt követően pedig Novák Katalin a Kossuth téren tartotta meg a beszédét, az ünnepségen Rúzsa Magdi énekelte, Máté Péter Most élsz című számát.

Közös életünk

Novák Katalin a beiktatási ünnepségen minőségi felelősségnek nevezte, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Kossuth Lajos téren beszélt

Novák Katalin beiktatási ünnepségén Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Európa szíve

Az államfő úgy fogalmazott: együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

Elítéli a putyini agressziót

Ezen túlmenően a frissen beiktatott köztársasági elnök közölte, elítélik a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását. Novák Katalin tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak – mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.

Magyarország nem semleges

Jelezte: Magyarország nem semleges, „az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk”, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz. Az államfő közölte azt is: Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.

Kész áldozatot hozni a békéért az ország

Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak. Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.

Jobban, szebben élni

Beszédében továbbá azt is elmondta, a következő öt évben azon dolgozik majd, hogy többen, jobban, szebben éljünk Magyarországon. Úgy fogalmazott: köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződéséből fakad, a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában.

Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédet mond a díszceremónián az Országház előtt:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A fiatalok családalapítása

Hozzátette: szót emel azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában. „Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot” – mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára. Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya – kérte az államfő.

Rúzsa Magdi énekelt

A beiktatási ünnepségen Rúzsa Magdi énekelt. Az énekesnő a hármasikrek születése óta most először állt színpadon, ami azért is érdekes, mert korábbi kommunikációja szerint csak a nyáron tért volna vissza, ám a napokban Novák Katalin közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből kiderült, hogy a vajdasági énekesnő is fellép a ceremónián. Rúzsa Magdi Máté Péter Most élsz című dalát adta elő, ezt a nótát annak idején a Megasztárban énekelte először, azóta pedig többször is lehetett már hallani tőle. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az államfő kedvenc dalát énekelte:

Fotó: Fidesz, Facebook

Mutatjuk az előadást:

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd