Budapest több kerületében és tizennégy megye összesen 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat. Budapesten a harmadik, a negyedik, a tizenharmadik, a huszonegyedik, a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben, valamint végig a Duna mentén, a Dunakanyar településein, a Csepel-sziget Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lépnek fel kémiai módszerrel a vérszívók ellen. Érden is nagy a baj, a település polgármestere részletesen elmagyarázta mit kell tudni a vegyszeres szúnyogirtásról, ugyanis nem mindenki örül a szúnyoggyérítésnek.

Áradás után szúnyoginvázió

A dunai árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést, ezért a napokban a Szigetközben repülőről végeznek kémiai szúnyoggyérítést. A szúnyoggyérítés pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Emberekre, háziállatokra nem veszélyes

Budapesten és 267 településen a települések lakott területein földi permetezéssel lépnek felé a vérszívók ellen a szakemberek. Az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt – írják a katasztrófavédelem oldalán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vannak akik kérik és vannak akik nem szeretnének szúnyoggyérítést

Csőzik László, Érd újraválasztott polgármestere szerint szúnyogügyben két tábor van. A legtöbben kérik, követelik a gyérítést, rengetegen keresik őt meg azzal, hogy tegyenek valamit, mert nem lehet megmaradni a kertben, nem lehet már napközben sem elmenni sétálni, a gyerekeket össze-vissza csípik a szúnyogok. A polgármester szerint a másik körhöz azok tartoznak, akik a természetvédelmet tartják elsődleges szempontnak. Ők hevesen tiltakoznak a szúnyogirtás ellen, hiszen a szúnyogok sok állatnak szolgálnak táplálékul, ráadásul a méreganyag nem csak a vérszívó szúnyogokat pusztítja el.

Négy módszer

A szúnyoggyérítésre négy gyakran használt módszer létezik. Az első, a légi kémiai (vegyszeres), azaz ahogy azt gyakran hívjuk, a repülőgépes gyérítés. Ennek az a legnagyobb veszélye, hogy nehezen lokalizálható, a kijuttatott szer könnyen eljuthat élővizekbe, ami szigorúan kerülendő.

Autóról irtás

Két másik, úgynevezett földi módszer, az autóról történő irtás. “Ezeknek előnye, hogy könnyen eljut oda, ahová tervezzük, de rendszeres negatív visszajelzés, hogy nálunk nem is járt az autó. Hozzáteszem, nem kell minden utcába bemennie az autónak, viszonylag nagy területre eljut a hatóanyag.” – írja az érdi polgármester a közösségi oldalán.

Hidegköd a szúnyogok ellen

Az egyik földi módszer a hidegködképző eljárás. Olyan olajalapú koncentrátumot használnak, amelyet felhasználás előtt vízzel kell hígítani. Nevét is onnan kapta, hogy nem hő közlésével, azaz nem az oldószer elpárologtatásával, hanem a normál hőmérsékletű folyadék porlasztásával keletkezik a köd. Kijuttatása történhet hidegködképző generátorral vagy megfelelő porlasztású szórófejjel ellátott permetező géppel is. 

Korszerű eljárás

“Érden az idei évben az elmúlt kezelések alkalmával, leginkább a hidegködös eljárást alkalmaztuk. Ez egy korszerűbb technológia, nem zavarja a sűrű fehér köd a közlekedést, illetve zavaró hanghatással sem jár. A hatékonysága tekintetében azonban semmivel nem különbözik a melegködös eljárástól” – állítja Csőzik László.

Biológiai gyérítés

A negyedik módszer a szúnyogok visszaszorítására a biológiai gyérítés. Ez a módszer, a szúnyogok lárváját írtja célzottan. Egy baktérium által termelt fehérje tartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe, így megakadályozva, hogy a lárvák kikelhessenek.

Szúnyogtenyészet a kertben

Csőzik László szerint nem vesszük még mindig elég komolyan, 10 szúnyogból négy, magántelkeken született meg. A lefedetlen esővíz gyűjtő hordó, a madáritató, a növények alatt lévő alátét, az eldugult eresz, a homokozójáték, a műanyag ponyva, amiben megállt a víz, a használaton kívüli medence, a ház mellé lerakott téligumi készlet, tökéletes tenyészhelyek a szúnyogok számára. Elég egy deciliter víz, és egy hét alatt kifejlődnek ezekben a vízgyülemekben a szúnyogok. “Ha mindannyian odafigyelnénk erre, ha lefednénk az esővízgyűjtőket és kiöntenénk a pangó vizeket minden edényből, ha rendszeresen cserélnénk a vizet a madáritatókban, a szúnyogok számát, bármilyen hihetetlen, közel a felére szoríthatnánk!” – teszi hozzá az érdi polgármester. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Szúnyoggyérítés – Forrás: Katasztrófavédelem