Nem csak a háziállatokat fenyegeti támadása, autónkat is félthetjük, mivel előszeretettel másznak be a motorháztető alá, hogy ott vezetékeket rágcsáljanak.

Védett állatról van szó

„Ha nem lenne védett, mi akkor sem foglalkozhatnánk vele, ugyanis a nyest lakott területen él, így nem vadászható” – mondta el az ÉrdMost megkeresésére a Benta Völgye Vadásztársaság elnöke. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Bárhol, bármit képes tönkretenni

Mihály Istvánt azt követően kereste meg a portál, hogy egyre több háznál bukkan fel a nyest. A ragadozó roppant ügyes: nagyon kicsi járatokba is képes bebújni, egérféléket, pockokat, madarakat, tojásokat fogyaszt. A padláson és a baromfiudvarban is nagy pusztítást képes maga mögött hagyni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Védekezni csak módjával

Emellett az autók is megsínylik, ha a nyest bejut a jármű belsejébe. Fokozza a problémákat, hogy nyáron van párzási időszakuk, így ilyenkor felerősödik bennük területvédő viselkedésük. Azonban nem lehet csak úgy bántani őket, mivel védett állatokról van szó.

Szinte bármit megeszik

Mihály István elmondta, hogy a nyest leginkább az emberek közelében érzi magát jól és ritkán találkozhatunk vele az erdőben, vagy a mezőkön. Inkább lakott területen, farakásokban, padlásokon, félreeső helyeken húzza meg magát. Megeszi a kint hagyott macskaeledelt, ahol baromfit tartanak, ott a tojást is. Sőt, megölheti a tyúkot is – fejtegette.

Veszélyben az autó elektronikája

Hozzátette, ám bármit is tesz, az nem minősül vadkárnak. A kutyáktól fél, így ezeket a helyeket elkerüli. Így marad védekezési módszerként a spray vagy a csapda. Az autók vannak kitéve a legjobban a pusztításnak, ugyanis az állat éles fogaival képes megrágcsálni a vezetékeket.

Nem megoldás a kutyaszőr

Noha sokan az autó mellé állított vizespalackban látják a védekezés nyitját, ez azonban csak városi legenda, hogy bármit is használna. Vannak, akik kutyaszőr-riasztót vásárolnak, ez nem nyújt hosszabb távú védelmet, ugyanis a nyest gyorsan rájön, hogy nincs igazi veszély, mivel nincs sem kutyaugatás, sem támadás.

Áram, ami nem öl

A legjobb megoldás a kocsi akkumulátoráról működtethető riasztó, amely áramot gerjeszt. Így ha az állat bemegy a vezetékek közé, akkor ugyan elektromos ütés éri, de nem öli meg, így messze elkerüli az adott kocsit – mondja a a Rovért Kft. ügyvezetője

Jobban bírja a Toyotát

Reisinger Mátyás hozzátette, az ultrahangos riasztókkal kapcsolatban azt tapasztalja, hogy azokat egy idő után megszokják. Érdekes, de valamiért vannak olyan márkák, amelyeket jobban szeret. Ilyenek a Toyoták – bár a nyest nem az emblémát nézi. Sokkal inkább a vezetékek szaga vagy éppen állaga számára a fontos.

Intő jelek, amire érdemes odafigyelni

Ez nem azt jelenti, hogy más típusok tulajdonosai megnyugodhatnak. Aki rendszeresen lát nyestnyomokat az autóján (a tappancsai kisebbek és más alakúak, mint a macskáé), annak érdemes azelőtt védekezni, mielőtt a baj megtörténik – tette hozzá a szakember.

Egy rádió is megteszi védekezés gyanánt

Aki pedig egy épületrésztől szeretné az állatot távol tartani, ott érdemes elhelyezni egy régi, bekapcsolt rádiókészüléket. Nem kell hangosnak lenni, csak elég úgy beállítani, hogy hallani lehessen. Így a nyest azt gondolja, ember van a közelben és odébbáll – magyarázta Reisinger Mátyás. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk Freepik-illusztráció.)