A Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók – jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter a kormány Facebook-oldalán kedden.

Sorra dőlnek meg a történelmi rekordok

Nagy Márton úgy fogalmazott: az elhibázott brüsszeli szankciók az „egekbe lökték” az energiaárakat és az inflációt. Sorra dőlnek meg a történelmi rekordok, egész Európa ettől szenved. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A családokat védik

A miniszter felidézte, hogy a szankciós kamatfelár letörése, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében a kormány már korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre, majd ezt kiterjesztette a kkv-szektorra is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Félmillióan vették már igénybe a diákhitelt

Itt azonban nem álltak meg, a kormány a drasztikusan megromlott kamatkörnyezet miatt megvizsgálta a diákhitelek helyzetét, amelyet már közel 500 ezren vettek igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá – jelezte.

Több mint 100 ezren kerültek volna nehéz helyzetbe

 „Megállapítottuk, hogy amennyiben a kormány nem intézkedik, úgy a szabadon felhasználható Diákhitel1 kamatát a duplájára, több mint 10 százalékra kellene felemelni; ezzel több mint 100 ezren kerültek volna nehéz helyzetbe” – fogalmazott Nagy Márton.

Nem hagyták, hogy a hallgatók fizessenek

A magyar kormány nem hagyhatta, hogy az elhibázott szankciók árát a diákok, a hallgatók fizessék meg, magyar fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől – hangsúlyozta. Hozzátette: mindent el kell követni, hogy aki akar és képes rá, az tanulhasson, meg kell védeni a fiatalokat. A kormány ennek tudatában arról döntött, hogy a lakosságot és a vállalkozásokat követően a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstopot – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.

Mit jelent a kamatstop?

Meghatározzák azt a maximumot, ami fölé a kamat nem mehet. Ez az érintett hiteleknél oly módon történt, hogy megadták azt a napot, amelyen érvényes referenciakamatot kell figyelembe venni az ügyleti kamat megállapításánál. A vállalkozásokra vonatkozó kamatstop esetében ez a nap 2022. június 28 – írja a Bankmonitor.

Milyen hitelekre vonatkozik a kamatstop?

Október végén jelentették be, hogy a vállalkozói hitelekre is kiterjesztik a kamatstopot. Az intézkedés azon hitel- és kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik, amelyek
− állami támogatással nem érintettek,
− változó kamatozásúak és
− forint alapúak.

Mikortól és meddig érvényes a kamatstop?

A kamatstop egyelőre 2023. június végéig lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy mindazon vállalkozások, amelyeknek 2022. június 28. óta volt már kamatfordulója (emelkedtek meg banki költségei) a mai naptól a június 28-i referenciaérték alapján számított mértékre csökken a fizetendő kamat.

Az élelmiszerár-stop is érvényben marad

Mint ismert a kormány még januárban döntött arról, hogy bizonyos alapvető élelmiszerekre árstopot vezetnek be. Ez alapján az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től július 1-ig tartott volna, ám ezt korábban meghosszabbították. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció