Egyre nagyobb a baj pesti agglomerációban. A 214 településen szolgáltató Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft (DTKH) egyes településeken már hetek óta nem viszi el a zsákokba kirakott zöldhulladékot és a szelektívet. A lakók panaszkodnak a büdösségre, rendetlenségre. Most megtörtént az első feljelentés, a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályánál tettek bejelentést amiatt, hogy a szemétszállító cég nem végzi el a szerződésben vállalt, kifizetett szolgáltatást.

Halomban áll a hulladék

A pesti agglomeráció több településén hetek óta halomban állnak a házak előtt a zöld,- és szelektívhulladékos zsákok. A lakók bűzre panaszkodnak, már a fideszes polgármesterek is kiborultak, volt aki szinte könyörgő levelet írt a nemzeti kukaholding vezetőjének, hogy álljon már vele szóba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

1 milliárdos eltérés

A hulladékszállítás lényegében úgy működik, hogy a szolgáltató, a pesti agglomerációban a DTKH, szerződésben áll a nemzeti kukaholdinggal, teljes nevén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel. A kukaholding szedi be a pénzt az emberektől és ők fizetik ki a szolgáltató költségeit. Általában itt szokott a probléma lenni. Úgy tudjuk mintegy 1 milliárd forintos elszámolási nézeteltérés van a kukaholding és a pesti agglomerációban szolgáltató hulladékszállító cégek között.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szedik, nem szedik a hulladékot

Kerepes polgármestere, Gyuricza László a Facebookon arról tájékoztatta három napja a helyieket, hogy ma, vagyis 21-én elviszik a szemetet. Ma arról írt, hogy a DTKH azt közölte vele, hogy kapacitásproblémák miatt mégsem tudják megszabadítani a várost a szeméttől. Közben cikkünk megjelenése előtt nem sokkal egy kukásautóról készített videót, amelyen az látszik, hogy szedik össze a szemetet. A videó alapján ez nem a DTKH autója, hanem a Zöld Híd Kht kukáskocsija.

Továbbra sem viszi el senki a hulladékot

Csömörön cikkünk megjelenése előtt egy órával azt írták a helyieknek, hogy senki se tegye ki az utcára a zöldhulladékot, mert továbbra sem viszi azt el senki. A poszt alatti hozzászólásokból kiderül, hogy a szél mindenfelé hordja a szemetet a városban, hiszen lassan két hete tornyosulnak a szemétdombok a házak előtt.

Munkatársakat keres a hulladékszállító cég

A DTKH vélhetően észbe kapott, mert gyorsan munkatársakat keresnek a Facebookon, vagyis eddig senkinek sem tűnt fel a több százezer ember hulladékelszállítását végző cégnél, hogy annyi emberrel nem tudják elvégezni a feladatukat, mint ahányan jelenleg vannak.

Feljelentették a nemzeti kukaholdingot és a helyi szolgáltatót

Közben egy sződligeti úrnál betelt a pohár. A fogyasztóvédelemnél feljelentette a nemzeti kukaholdingot és a pesti agglomerációban működő DTKH-t, mert nem teljesítik azt a szolgáltatást, amelyet szerződésben vállaltak, ráadásul sok százezren azt ki is fizették.

Erélyesen járjanak el

„Kérem a Tisztelt Fogyaztóvédelmi Főosztályt, hogy legalább olyan gyorsan és erélyesen járjanak el a szolgáltatókkal szemben, mint bármelyik extraadót áthírítani akaró cég ellen” – írja a sződligeti úr a feljelentésében.

Politikai ügy lett a szemétből

A DTKH és a Zöld Híd Kht szolgáltatási területén már 2019-ben is komoly problémák voltak. Teljesen leállt a hulladékszállítás, ezért lényegében Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét hibáztatták, aki akkor a térség hulladékgazdálkodási társulatának az elnöke is volt. Az önkormányzati választások előtt felpörgő ügyből az lett, hogy a Katasztrófavédelem vette át a térségben a hulladékszállítást, Gémesi pedig távozott a hulladékgazdálkodási társulat éléről. A helyére fideszes polgármesterek kerültek.

A fideszes polgármesterek sem tudták megoldani

A Gémesit váltó egyik Fidesz-támogatott polgármester, Kerepes első embere, Gyuricza László pár hónapja lemondott a hulladékos társulásban betöltött pozíciójáról, sőt a helyi Fideszből is kilépett. A másik, akkor Gémesi helyébe lépő fideszes polgármester, Juhász István, Kistarcsa vezetője. Ő a minap írt szinte könyörgő levelet a nemzeti kukaholding vezetőjének, hogy álljon már vele szóba.

Úgy tűnik, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselői, Vécsey László, Szűcs Lajos, Tuzson Bence sem tudnak érdemben semmit sem tenni a szemetes utcák ellen, hiszen Csömörön az embereknek erre a hétre már nem is ígérnek szemétszállítást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szemétkupac a pesti agglomerációban – Forrás: Facebook/Gémesi György