Két héten belül kezdődik a tanév, nemsokára pedig megérkeznek a hidegebb hónapok. Egyre több szülőt foglalkoztat, hogy hány fokban fognak ücsörögni a gyerekek a télen a suliban. A köznevelési helyettes államtitkár előrukkolt a válasszal.

Aggódó szülők

Megindult a visszaszámlálás, alig két hét és kezdődik az iskola. Egyre több szülő aggódik, hogy a téli hónapokban a rezsicsökkentés módosítása miatt hány fokban kell majd ücsörögniük egész nap a gyermekeknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem olcsó az orosz gáz

A Belügyminisztérium nemrég felszólította az iskolákat, hogy vizsgálják meg át tudnak-e állni fatüzelésre. A kormányfő ugyan korábban azt mondta, ha van orosz gáz, van olcsó ellátás és rezsicsökkentés. A választások után pár hónappal kiderült, hogy mégis szigorítani kell a rezsicsökkentésen és egy jogszabály módosítással lehetőséget teremtettek még a védett erdők teljes kivágására is, közben pedig kiderült, hogy nem is olyan olcsó az orosz gáz.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fafűtés az iskolákban

A magyarországi gáztározók töltöttsége jól áll, azonban készülni kell olyan lehetőségre is, hogy leállhat az orosz gázszállítás, vagy olyan drága lesz az energiahordozó, hogy spórolni kell a közintézményeknek is. Ebben az esetben kellene az iskoláknak fával megoldani a fűtést.

Több iskola inkább távoktatásra állna át

A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Kara mellett már sok más oktatási helyszín, köztük rengeteg vidéki általános iskola is fontolóra vette, hogy online oktatásra állnak át, ezzel elkerülve a megnövekedett rezsiárakból eredő plusz költséget.

Veszélybe kerülhet a szülő állása

Az online oktatásra történő átállás miatt több szülő is aggódik, hiszen ebben az esetben neki kell megoldani a gyermeke otthoni felügyeletét. Ennyi szabadsága senkinek nincs, ha pedig táppénzre megy, akkor elveszíti a fizetésének javát, sőt az állása is veszélybe kerülhet.

20 foknál nem kell több

Az a kérdés foglalkoztatta Tényi Istvánt, mennyivel szükséges a jogszabályba foglalt, 20 Celsius-fokos hőmérséklet fölé haladni majd az idei tanév során. Kérésére a köznevelési helyettes államtitkár, Kisfaludy László válaszolt. A helyettes államtitkár szerint az intézmények működéséről szóló kormányrendelet által előírt 20 fok „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani” – írja a Blikk.

Szellemi munka esetén 20-22 fok az előírás

Népszava felhívja a figyelmet egy másik jogszabályra is: a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet szerint a hideg évszakra vonatkozó előírás szellemi munka esetén 20-22 fokban van meghatározva.

Rendkívüli szünet

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szerint egy kormányrendelet minimálisan 20 fokot ír elő az óvodák és iskolák részére, de ez nem azt jelenti, hogy efölé nem szökhet a hőmérő mutatója, hanem azt, hogy nem mehet alá. Ugyanis ha a hőmérséklet két napon keresztül nem éri el ezt a minimális szintet, rendkívüli szünetet kell elrendelni az intézményben.

Cinizmus és rosszindulat

Nagy Erzsébet szerint „cinikus és rosszindulatú”, hogy a helyettes államtitkár a minimumot tartja az optimálisnak. A szakszervezet tagja azt is hozzátette, véleménye szerint biztos, hogy télen több oktatási intézmény áll majd át online formára, amennyiben a kormány ezen a téren akar megszorításokat alkalmazni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila