Belehajtott az M1-M7-es bevezetőn lévő OMV benzinkút shopjába a BMW-jével egy 50 év körüli asszony. Később kiderült, hogy ittas volt, vélhetően rossz fokozatba kapcsolta az automata váltót. Nagyon hasonló baleset történt egy fekete BMW-vel is a 3. kerületben is, ott is egy hölgy volt a sofőr és csúnya vége lett a rossz irányba kapcsolásnak. Tapasztalatlan sofőrök számára kész rémálom az automata váltó, elmagyarázzuk miért.

Hasznos annak, aki tudja kezelni

Az automata sebváltó nagyon hasznos, hiszen nem kell menet közben a sebességváltóval vacakolni, az autó mindig a megfelelő fokozatba kapcsol, így a sofőrnek kevesebb felé kell figyelnie vezetés közben, ráadásul biztonságosabb is, hiszen nem kell egyik kézzel elengedni a kormányt sebességváltáskor. Egy automata autóban nincs kuplung sem, így tényleg rengeteg terhet vesz le a sofőr válláról az automata sebváltós járgány. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem is kapható nagyon más

A 10 millió forint feletti árkategóriában már nem is nagyon lehet hagyományos, vagyis manuális sebességváltóval felszerelt autót kapni. A legtöbb automata váltós kocsiban kikapcsolható az automata váltó, így a sebességváltás szerelmesei is kedvükre váltogathatnak. A BMW-k esetében kormányváltóval vagy a középkonzolon elhelyezett sebességváltóval, ami tulajdonképpen az automata váltó funkcióválasztója is egyben.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Könnyen baj lehet

A legtöbb automata autóban a sebességváltónak négy lehetséges állása van: előre, hátra, üres és parkoló helyzet. A baj általában akkor következik be, ha a sofőr összekeveri az előre és a hátra menetet. Ha valaki nem figyel, vagy ittas, drogos, könnyen megtörténhet.

Átrongyolt a kirakaton

Az OMV kútnál a fehér BMW-t vezető hölgy esetében is ez történt, ráadásul mivel sok alkoholt fogyasztott vezetés előtt, nem is érzékelte, hogy átrongyol az üvegfalon, végig a shopon, egészen a pultig.

Pultnál állt meg

„Iszonyatos nagy szerencse, hogy a kis asztalnál nem kávézott senki, és egy dolgozó sem volt a pultnál, mert ott állt meg az autó” – mondta a Borsnak egy férfi.

Összekeverte az előre-hátra kapcsolót

A BMW-s hölgy a shop előtti parkolóban állhatott és hátramenetbe kellett volna kapcsolnia, hogy kitolasson, ő azonban előremenetbe kapcsolt, gázt adott és megérkezett az üzletbe. Úgy tudni, hogy a nő ritkán vezetett ezért téveszthette el az iránykapcsolót.

Magától elindult

Alig egy hónappal korábban, a Csillag Center parkolójában hasonló eset történt. Ott egy BMW X4-es indult meg rossz irányba, azt is egy gyakorlatlan hölgy vezette. Elmondása szerint hátra fordult a gyerekhez és “az autó magától elindult.”

Így nézett ki az elszabadult BMW

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/Gombkötő Krisztián

Elszabadult luxusautó

Keresztül hajtott a parkoló bejárati útján az Aldi felé, egy parkoló Ford Focust félrelökött, majd felugratott a parkoló melletti füves területre és egy fának csapódva állt meg. Szerencsére az Aldi felől a járdán senki sem gyalogolt arra, illetve az autóban tartózkodó személyek sem sérültek meg.

Gyakorolni kell

Nagy kérdés, hogy miért nem fékezett, akkor, amikor látta, hogy az autó megindul, de akár a kormányt is elránthatta volna. Vélhetően a gyakorlatlan anyuka leblokkolt és azt sem tudta mit csináljon az alatta elszabaduló luxusverdával. Az automata váltós autók vezetését tehát gyakorolni kell, hiszen egy kis figyelmetlenség miatt óriási bajba kerülhet a sofőr. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Benzinkútba rohant BMW – Fotó: MTI/Mihádák Zoltán