Elszálltak az üzemanyagárak Szlovákiában, egyre többen járnak inkább Magyarországra és Lengyelországba tankolni, ahol jóval olcsóbb a benzin és a gázolaj. Sokan nem csak az autójukat tankolják tele, hanem kannaszám, utánfutón veszik az üzemanyagot, ezért figyelmeztetést adott ki a szlovák vámhivatal.

Megugrottak az árak

Az olcsóbb üzemanyag miatt egyre többen járnak át tankolni a szomszédos országokba Szlovákiából, elsősorban Magyarországra és Lengyelországba, mert az elmúlt időszakban megugrottak az üzemanyagárak – írja az Új Szóra hivatkozva a Pénzcentrum.

540 forint felett a benzin Szlovákiában

Északi szomszédunkban a gázolaj átlagára az elmúlt napokban literenként 505 forint lett a 95-ös benziné pedig 540 forint körül mozgott, a nagyobb benzinkúthálózatoknál pedig ennél jóval drágábban lehet tankolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

6500 forintot lehet spórolni

A lap szerint Lengyelországban a benzin literjéért átlagosan 404 forintot, míg a gázolajért 409 forintot kérnek, így már egy 45 literes üzemanyagtartály feltöltésével is 6500 forintot nyerhetnek egy tankoláson a szlovákok.

Magyar árplafon

Hasonló a helyzet Magyarországgal is, hiszen nálunk 480 forint az árplafon az üzemanyagokra, ami hozzávetőleg 1,35 euró.

Utánfutóra pakolják a kannákat

Sokan nem is érik be azzal, hogy teletankolják az autójuk üzemanyagtartályát, egyre többen kerekedtek fel a szomszédos országokba a személyautójuk után felszerelt utánfutóval, több hordó üzemanyagot szerezve be egyszerre.

Figyelmeztetést adott ki a szlovák vámhivatal

Már a szlovákiai adó- és vámhivatal is kénytelen volt reagálni az ügyre: Martina Rybanská szóvivő figyelmeztetett, hogy kannában legfeljebb 10 liternyi üzemanyagot lehet behozni Szlovákiába adómentesen egy másik uniós országból. 

3 hónapos befagyasztás

A magyar kormány november 15-én 3 hónapra befagyasztotta az üzemanyagok árát. 480 forinton rögzítették a normál benzin és a gázolaj árának felső határát. Európai példából kevés állt a magyar kormány előtt, eddig csak Horvátország lépte meg befagyasztást, és ott eredetileg csak egy hónapra rögzítették az árakat.

Rosszul járnak

A lépéssel az üzemanyagok forgalmazói járnak rosszul, többek között a nagyobb szereplők, a Mol, az OMV és a Shell, nekik kell lenyelniük a befagyasztás negatív hatásait. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció