Elképesztően szép virágokkal lehet most találkozni a a Budai erdőkben. Ha felkapsz egy sportcipőt és elindulsz egy ösvényen a Budai-hegység legmagasabb pontja felé, a Csergezán Pál kilátó alatti domboldal egyik tisztásán olyasmit láthatsz, amiről nem is álmodtál.

Mesebeli táj a Budai-hegységben

A Budai-hegység legmagasabb pontja az 559 méter magas Nagy-kopasz hegycsúcs. Telki, Nagykovácsi és Páty között helyezkedik el, Páty külterületének része. A csúcson magasodik a Csergezán Pál kilátó. De ki volt Csergezán Pál? Mindjárt elmondjuk, de előbb egy kis kitérő a völgybe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csergezán Pál kilátó a csúcson

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Végig a zöld kereszt túraútvonalon

Nem kell felmenni a csúcsra, elegendő, ha a Budakeszit Telkivel összekötő út pátyi elágazásánál leparkolsz vagy leszállsz a buszról és elindulsz a zöld kereszt túraúton. Átmászol a vadkerítésen átívelő létrán és kényelmesen sétálsz a felfelé vezető úton nagyjából két kilométert.

Tavaszi erdő a Budai-hegységben

Mesebeli házikó

Fenyvesekkel szegélyezett, csodaszép tisztásra érkezel, ahol egy mesebeli házikó fogad. Ez az Anna vadászlak, amely évtizedekig rejtve volt az avatatlan tekintetek előtt. A Budai-hegyeknek ez a része, mint vadászterület, hosszú ideig hivatalosan zárva volt, még a természetjárók sem látogathatták.

Házikó a fák között

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Ház az erdő mélyén

Az Anna-lakot a 90-es évek előtt a környékbeli vadászok használták, az 1900-as évek elején építették, és ma is az erdészet használja. Többször bővítették, végül a 2001. évi felújítás után nyerte el mai formáját.

Anna vadászlak

Sokan felfedezték a mesebeli tájat

Ma már nincs zárva a környék. Szép útjelző táblák mutatják, hogy nagyjából 3 kilométer távolságra van az Anna vadászlak Nagykovácsitól és Telkitől. Sok tájfutó, bringás és kiránduló jár erre.

Nehéz eltévedni az erdőben

Piknikezésre is tökéletes

Nagyon kellemes pihenőhely. Kiépített szalonnasütőt, padokat, asztalokat találhatunk itt, igazi piknikezős hely.

Piknik a vadászlaknál

Csergezán Pál kedvenc helye

Vannak itt emlékhelyek is, hiszen a Nagy-kopasz csúcson álló kilátót arról a Csergezán Pálról nevezték el, aki élete utolsó éveit ebben a gyönyörű Anna vadászlakban töltötte.

Csergezán Pál síremléke

Világhíres grafikusművész

A legendás grafikusművész kedvencei a lovak és az erdei állatok voltak. Számos irodalmi könyv illusztrátoraként lett világhíres grafikusművész, még az iráni sah udvarában is élt és dolgozott, de Németországban is számos alkotása vált híressé.

Ilyen volt a Pirosa és a farkasban a nagymama háza?

Erdei mesehősök

Csergezán Pál 1996-ban halt meg, síremléke ma is az Anna vadászlaknál látható, a 2006-ban épített kilátót pedig róla nevezték el. Az Anna vadászlak kellemes kirándulócélpont, a csodaszép házikó pedig bármelyik erdei mesehős lakhelye lehetne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Keress magadnak egy szuper kirándulóhelyet Budapesten és környékén, kattints ide!

Itt találod az Anna vadászlakot

Fotók: A BudaPestkörnyéke.hu felvételei