Vera Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell – jelentette ki Deutsch Tamás.

Jourová alkalmatlanná vált

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Jourová nyilatkozata miatt alkalmatlanná vált arra, hogy az Európai Bizottság tagjaként tevékenykedjen, hogy objektív és pártatlan működés hiányában feleadatát betöltse. Magyarország a leghatározottabban visszautasítja, hogy bármely európai biztos durván támadjon bármely uniós tagállamot – emelte ki Deutsch Tamás.  

Senki által át nem lépett vörös vonalat lépett át

“Vera Jourová a Der Spiegel német hírmagazinnak adott nyilatkozatában ezidáig senki által át nem lépett vörös vonalat lépett át” – fogalmazott.  A legdurvább, piszkálódó, mást besározó és lejárató pártpolitikusi stílus az, ahogyan az uniós biztos fogalmazott. Kizárt és képtelen, hogy Jourová pártatlanul és elfogulatlanul tudja a jogállamiság helyzetével összefüggő kérdéseket vizsgálni bármely tagállam esetében – húzta alá.

Még nagyobb lenne a baj?     

Amennyiben az uniós biztos magatartása az Európai Unió működését meghatározó alapszerződéssel ellentétes, és ez a magatartás tükrözi az Európai Bizottság álláspontját, akkor a baj sokkal súlyosabb. Magyarország azonban abból indul ki, hogy a túlzó, elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan álláspont Vera Jourová álláspontja, amely alkalmatlanná teszi biztosi és bizottsági alelnöki tisztségének betöltésére – emelte ki.

Erre szólítják fel von der Leyent    

A képviselő tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja arról határozott, hogy hivatalos parlamenti beadvány formájában sürgőségi kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság elnökéhez. Abban arra szólítják fel Ursula von der Leyent, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb elmozdítsák bizottsági alelnöki tisztségéből, biztosi pozíciójából Vera Jourovát.

Nem maradhat következmények nélkül Jourová nyilatkozata    

Jourová nyilatkozata nem maradhat következmények nélkül. Ha így maradna, az “alapjaiban erodálná, verné szét” a kölcsönös tiszteletre épülő együttműködést az Európai Unióban – tette hozzá Deutsch Tamás.

A Momentum szerint nincs értelme keresztes hadjáratot folytatni Vera Jourová alelnök ellen

Az EP The Parlament Magazin című angol nyelvű internetes hírportálján megjelent cikkben Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője a többi között azt hangoztatta: “nincs értelme keresztes hadjáratot folytatni Vera Jourová alelnök ellen. Itt Orbánról van szó”.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője videoüzenetben mondta el a véleményét

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője  videoüzenetében úgy vélekedett: a magyar kormány “személyeskedő lemondatási vitával” próbálja elterelni a figyelmet egyebek mellett arról, hogy az Európai Unió Tanácsát betöltő Németország a napokban kívánja előterjeszteni a jogállamisággal kapcsolatos javaslatát.A javaslat elfogadása az jelentené, hogy az unió nem nézi tovább tétlenül azt az “állam-maffia működést” és a demokrácia leépítését, amelyet a magyar emberek hosszú évek óta elszenvednek – közölte.

Orbán levélben fordult von der Leyenhez     

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

Ez áll a levélben

Orbán Viktor kifejtette: “Vera Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan ‘beteg demokráciának’ nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy ‘nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.’ E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” – írta a kormányfő.  Hozzátette: e kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

A magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat    

“Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Kiemelt kép: Orbán Viktor