Érden is bevezették az avarégetési tilalmat, a helyi hatóság emberei ellenőrzik kinek a kertjében raktak tüzet. Érddel együtt immár 18 agglomerációs településen tiltották meg a kerti füstölést. Mi a helyzet a grillezéssel? Elmondjuk!

Az agglomeráció legnagyobb városának, a 70 ezres érdnek a polgármestere, Csőzik László rendeletbe adta a tűzgyújtási és avarégetési tilalmat. Ezzel egyidőben pedig sűrítette a zöldhulladék szállítást. A várost négy részre osztották, minden hétvégén máshol tűnnek fel a szállító járművek.

A közterület-felügyelet és a polgárőrség segít a rendelet betartatásában. Az átmeneti két hét tapasztalatai szerint a lakosság együttműködő volt, amikor a bejelentések hatására kivonuló erők felléptek és felszólították az érintetteket a tüzek eloltására.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A polgármester ezt írta a közösségi oldalán: „Nagyon várom, hogy tovább tisztuljon a levegőnk. Jó lenne, ha a jövőben nyugodtan ki lehetne tenni száradni a frissen mosott ruhákat, nem kellene attól tartani, hogy megbüdösödnek a füstben. Nem is beszélve az egészségünkről!

Hányszor találkoztam azzal, hogy egy-egy avarhalom elégetése 5–6 háztömb, illetve utca lakóinak életét keserítette meg hosszú-hosszú órákra. A teraszról be kellett vonulni, a kertészkedést abba kellett hagyni, az ablakokat be kellett csukni, és még csak azt sem lehetett tudni, honnan is jön a füst, az egész környék bűzbe burkolózott – fogalmazott Csőzik László.

Szennyező a kerti tűz

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.

Ami a PM10 részecskéket illeti, egy kupac avar elégetésével annyi jut belőlük a levegőbe, ami egy közepes település teljes légkörét beszennyezi egy őszi estén.

Budapest területén rendeletileg tiltott az avar és a kerti hulladék égetése, Pest megyében, vagyis az agglomerációban Érddel együtt már 18 településen van így. Ha kíváncsi vagy mi a helyzet a grillezéssel, akkor kattints az alábbi cikkünkre!

FONTOS: Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az agglomerációban, mi a helyzet a grillezéssel?

Kiemelt kép: Avarégetés – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu