Súlyosan megrongálták hétfőn a gödöllői görögkatolikus templomot. Az elkövető miután baltával ment neki a bejárati ajtónak, felgyújtotta a berendezést, festékkel öntött le több műtárgyat. A lelkész szerint keresztényellenes gyűlölet áll a háttérben.

Betörtek a görög katolikus templomba

Hatalmas károkat okozott a gödöllői görög katolikus Szent Kereszt templomban egy vandál, miután betört hétfőn a szentélybe.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felgyújtotta a berendezést

Az elkövető felgyújtotta a berendezést, jelentős károkat okozva ezzel, a hatóságok keresik a férfit. – írja a  Görögblog.  Az anyagi kár meghaladja a 2,5 millió forintot.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Berúgta az ajtót

Sivadó János lelkész elmondta, miután az elkövető nem tudta betörni a nála lévő baltával a templom ajtaját, többszöri nekifutással berúgta az ajtót.

Az összetört bejárati ajtó

Gyúlékony anyagot vitt magával

A férfinél két táska volt, az egyikben gyúlékony anyagot tartalmazó flakonok voltak, amiket a padokra locsolt, majd meggyújtotta. 

Festékkel leöntötte az ikonokat

A lelkész elárulta, hogy a vandál a kortárs, művészi értékkel bíró ikonokra olyan festéket öntött, ami nagyon gyorsan megkötött és rászáradt. Ezeket már csak restaurátor tudja helyrehozni.

A megrongált ikon

Keresztényellenes lehetett a vandál

Sivadó János szerint a támadásnak nem volt előzménye, ugyanakkor – meglátása szerint – , „ahogyan lerúgta a Krisztust ábrázoló ikont – az mindenképp a mély haragjából fakadt. Olyan dühvel hajtotta végre a támadást, ami arról tanúskodik, hogy keresztényellenes tett volt.”

Keresik az elkövetőt

A rendőrség megkezdte a nyomozást, egyelőre nem találták meg az elkövetőt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a görög katolikus templom a betörés után – Forrás: Facebook/Gödöllő