„Elképesztő mértékben emelkedett” azok száma, akik területileg nem a Szent Imre kórházhoz tartoznak, mégis ott akartak szülni, ezért lényegében megszüntetik a szabad szülésznőválasztást – jelentette be közösségi oldalán az újbudai Szent Imre kórház.

November 1. a változás napja

A vajúdás és a szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük. Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüliek itteni szülések száma fokozatosan csökkenni fog” – írja az intézmény.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Továbbra is magas színvonalon

A posztban részletezik, hogy számukra „a legfontosabb a kismamák és a gyermekük egészsége, a biztonságos és pozitív szülésélmény biztosítása”, és a mostani „megújulás” célja is az, hogy „továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon” tudják biztosítani a szülészeti ellátást az „igényjogosultak számára”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tilos a szülésznő fogadása

2021. január 1. óta törvény tiltja a szülésznő fogadását, de azóta lehetőség van szülésfelkészítésen részt venni. A felkészítést végző szülésznő a vajúdás és a szülés kísérésében is részt vehetett.

Változásokat hozott a törvény

Emiatt viszont nagy mértékben emelkedett azok száma, akik így csak a szülés idejére jelentkeztek be a kórházba, pedig lakóhely vagy védőnői szolgálat szerint területileg nem ide tartoznak. A kórház vezetése szerint „egyértelmű, hogy ez veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”.

A szolgálatban lévők közül választhatnak

„A változtatás után a kismamák már csak a szülésük idején épp szolgálatban lévő szülésznők közül választhatnak. Azok azonban, akik jelenleg a kórház gondozásában állnak, pedig területileg nem a kórházhoz tartoznak, még szülhetnek a Szent Imrében” – áll a közleményben.

„Magyarország legjobb szülészete”

A kórház vezetői büszkék arra, hogy Magyarország legjobb szülészetét működtetik, de nem bírják a más kerületekből, városokból hozzájuk érkezőket ellátni. Korábban csak hétvégére hirdettek szülési stopot, most viszont teljesen elzárkóznának azoktól, akik nem a Tétényi út közelében laknak.

Fontos kórház Dél-Budán

A 60-as évek végén és a 70-es években jelentős mértékben megnőtt Dél-Buda lakosságszáma. A növekvő igények hatására a kórházat új épületekkel bővítették. Az ágyak száma 1980-ban már elérte a 1143-at, az itt dolgozó munkatársak száma 2200 főre emelkedett.

Átszervezés után

2021-ben három fővárosi centrumkórház alá szervezték át Budapest és Pest megye kórházi ellátásának jó részét az állami egészségügyi ellátórendszer hatékonyabb működése, és ezáltal a koronavírus-világjárvány következtében megnövekedett egészségügyi feladatok eredményes ellátása érdekében. 2021. januárjától a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház is centrumkórházként folytatta működését.

Leállt a szülészet

Szeptemberben látott napvilágot a hír, miszerint leállt a budapesti Szent Imre kórházban, valamint a veszprémi és szombathelyi kórházakban is másfél napra. Lapértesülések szerint az eset hátterében a kórházakban fellépő orvos-és ápolóhiány állt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szent Imre Egyetemi Oktatókórház.