A látogatók egészségének megóvása érdekében, a járványügyi veszélyhelyzet idejére a János-hegyi Erzsébet-kilátót, valamint a kilátó kávézót bezárták – tájékoztatta döntéséről a 12. kerületi önkormányzat pénteki közleményében.

A Hegyvidéki Önkormányzat már hétfőn lezárta a Normafán lévő játszótereket. Arra kérik a mindenáron kirándulni vágyókat, hogy lehetőség szerint a kevésbé látogatott erdei utakat vegyék igénybe, a parkolókban és a sétányokon pedig tartsanak megfelelő távolságot egymástól, hogy ezzel is csökkentsék a megfertőződés kockázatát.

A Normafához nemcsak Budapestről, de az ország távolabbi pontjairól is sokan ellátogatnak, szám szerint évente egymillióan – olvasható a Normafa Park Facebook-oldalán közzétett plakáton. Éppen ezért arra kérik a kirándulókat, fontolják meg, nem biztonságosabb-e otthon maradni.

„Amennyiben mindenáron sétálni, sportolni akarnak, olyan helyszínt válasszanak, ahol lényegesen kevesebb ember fordul meg” – írják, és azt javasolják, hogy a fősétányt mindenki kerülje, inkább válasszuk a kevésbé forgalmas erdei utakat, de mindenféleképpen tartsuk egymástól a 2 méteres távolságot.

Bezárnak az erdei vasutak is

A járvány elleni védekezés keretében, a Kormány által kihirdetett vészhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően az állami erdőgazdaságok 2020. március 17-től szüneteltetik az erdei vasutak személyszállítását, erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárják a közjóléti turisztikai központokat, erdei múzeumokat és kiállításokat – adták hírül az állami erdőgazdaságok. Ugyanez a helyzet a nemzeti parki bemutatóhelyekkel, azok sem látogathatók – írja a Turistamagazin.hu.

Az erdők látogathatók

Az erdők látogatása továbbra is lehetséges. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak továbbra is látogathatóak, azonban ebben az esetben is kerülni kell a csoportosulást, és fokozottan figyelni a járványügyi intézkedések betartására.

MTI, Kiemelt kép: János-hegyi kilátó – Forrás: hegyividek.hu