Amikor arról beszélgettem a barátaimmal, hogy hasznos-e megtanítani a gyerekeket kerékpározni, egyből beugrott a Tanítsd meg a gyerekeket című nem túl mai sláger. Ebben szó esik nagyon sok tapasztalat átadásának fontosságáról. 

A kerékpározás is igazán fontos tevékenység, hisz mennyi örömöt és szabadságot ad. Például, ha együtt tud tekerni a család, az milyen jó móka, emellett pedig ez a remek környezetbarát – alternatív – közlekedési eszköz segíthet a településeinket is élhetőbbé tenni.

Mikor érdemes egyáltalán megtanulni biciklizni?

A Bicajozz.hu gyerek kerékpár kínálatában egészen a futóbicikliktől kezdve a már nagyobbacskáknak való kétkerekűkig rengeteg kiváló minőségű modellt találsz. Azt persze senki nem tudja percre pontosan meghatározni, hogy a te gyerkőcöd mikor érett meg arra, hogy elkezdjen bicajozni tanulni.

Úgy 3-6 éves kor között érdemes belevágni, amikor már a kis lurkó érdeklődik e remek mozgásforma iránt, és hajlandó a biciklis védőfelszereléseket is felvenni. Persze akkor sem történik semmi, ha valaki kihagyja a gyermekéveket, és idősebb korában pattan biciklire. Olyan ez, mint az úszás, nem az évek számától függ, hogy elsajátítja-e valaki.

Használjátok mindig a védőfelszereléseket!

Ismerős a mondás, hogy a jó pap holtig tanul? Nagyon igaz. A legtöbbet talán a hibáinkból profitálhatunk. De nagyon nem mindegy, hogy a hibázások során – már pedig a mozgástanulás óhatatlanul is ezzel jár – mennyire védett valaki. 

Ha gyermekekről van szó, akkor pedig még inkább fontos az elővigyázatosság a biciklizés közben is. Éppen ezért érdemes jó minőségű kerékpáros sisakot beszereznetek. Ennek feladata, hogy védjen, és ez törjön inkább a fejecske helyett. 

Remek program együtt kiválasztani valami szuper menő modellt. Jobb állítható változatot választani, hiszen igazán gyorsan nőnek csemetéink még ilyenkor. Érdemes egyúttal könyök- és térdvédőket is beszereznetek, hogy a komoly sérülések kockázatát tényleg a lehető legkisebbre korlátozzátok.

Mi az ideális módszer?

Ez ám a fogós, ravasz kérdés! Sokan ajánlják a futóbiciklit az első próbálkozásokhoz. Igazán jól meg lehet tanulni ezzel az igazán hasznos eszközzel az egyensúlyozást és a kormányzást is, ami aztán megkönnyítheti a nagyobb bicajokon való tanulást később. Ráadásul megállni és elindulni is megtanul így gyermeked. 

Az oldaltámaszos bicaj is megoldás lehet. Fontos az egyenletes talaj, és az, hogy a kerékpár megfelelő méretű legyen. Csak így ad megfelelő biztonságérzetet. Vannak családok, ahol azonban még a klasszikus seprűnyeles módszerre esküsznek. 

Válaszd bármelyik módszert is, remek úton indítod el gyermeked, hiszen a bicajozás mindig remek program.

És ha már igazán biztosan ül csemetéd a biciklin, akkor elkezdhetitek a KRESZ vonatkozó szabályait is megismerni, hogy lépésről lépésre, illetve tekerésről tekerésre egyre tudatosabb bicajos válhasson belőle!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.