Kertkedvelőknek és virágrajongóknak kellemes hétköznapi programokat ajánlunk. A biatorbágyi biokertben ehető virágok parádéznak szerdán este. A Rózsadomb oldalában a pompás, lépcsőzetes rózsakertben lehet álmokat szőni. A Jókai kert a város felett évszázadokról mesél, és pazar budapesti panorámát élvezhetünk madárcsicsergésben.

Varázslatos nyáresti virágkóstoló

A kertészet tulajdonosa bemutatja a Házikertészetet, megismerhetjük növényeit, bekukkanthatunk a kertész kulisszatitkaiba és elleshetünk néhány biokerti, „zöld” praktikát.

Extra ízvilág az ehető virágokban

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ehető virágok szakértőtől

A virágkóstoló részben egy pompás terített asztal vár, ahol virágokkal és gyógynövényekkel készült finomságokat kóstolhatunk, 6 tételben. Halmos Monikával, az ehető virágok hazai szakértőjével beszélgetünk arról, melyek az ehető virágok a kertben, mire érdemes figyelni a termesztésüknél, melyiket, mikor érdemes “szüretelni”. A programra jelentkezni itt lehet.

A Jókai-kert természetvédelmi terület

A természetkedvelő Jókai 1853-ban vásárolta meg a Svábhegy oldalában fekvő, akkor még köves, kőbányára emlékeztető területet. Néhány évtized alatt gyönyörű kis paradicsomot varázsolt belőle, ahol szívesen időzött. Ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő kert szabadon látogatható a nyitvatartási időben.

Átölel az erdő

Árnyas, madárdalos

A korabeli szellemi- és művészeti élet hajdani központja ma madárdaltól hangos, árnyas fák lombja alatt sétálhatunk benne. Az épületet kis díszkert öleli körbe, az illatos rózsák mellől Budapest páratlan panorámájában gyönyörködhetünk. A számos madárfaj megfigyelése mellett ásványtani ösvényen bővíthetjük geológia tudásunkat. Madártani gyűjtemény és a hajdani présházban Jókai életéről szóló kiállítás is várja az érdeklődőket. Uzsonnánkat akár az író kedvenc padján ülve is elfogyaszthatjuk.

Gül baba türbéje

Budán, a Rózsadomb oldalában a Dunára tekint a hegyoldalba felkúszó rózsakert, amelyet elérhetünk akár a főváros legromantikusabb utcáján keresztül is. Gül baba – magyarul: a rózsák atyja – török dervis, a XVI. század derekán itt élt és halt költő volt. Az ő emlékére létesült a rózsakert, a páratlan történelmi is kulturális emlékhely, a török-magyar barátság jelképe, egy élő kulturális híd a két nép közt.

Rózsák atyja Törökországból

Rózsák és évelők

A türbét övező rózsakert szabadon látogatható, és benne nem csak rózsákat, de különféle árnyalatú levendulákat és a rózsák szépségét kiemelő évelő növényeket találunk. Mivel teraszos elrendezésű, érdemes jó lábbelivel és erős térdekkel felkészülni a lépcsők megmászásához. A legfelső szintről Budapest pompás panorámájában gyönyörködhetünk. A látogatóközpontban kiállítások várják az érkezőket, ahol akár egy csésze török teát is megkóstolhatunk.

Kiemelt kép: Facebook / https://www.facebook.com/ennivalotermeszet