Bíróság elé állt az építész, aki engedély nélkül gyümölcsfákkal ültette be a MÁV telkét a vasúti alagút végében, Budán.

Veszélyes a töltés

Ahogy írtunk róla, a MÁV azt követeli tőle, hogy állítsa helyre a korábbi állapotot, vagyis ültesse vissza a sűrű bozótot, mert enélkül leomolhat a töltés a sínekre. Az építész nem járult hozzá, hogy nevét nyilvánosságra hozzák. A bíróságon viszont elmondta, miért tette, amit tett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem jutott el

Cége több éve költözött az alagút kijárata melletti domboldalon álló patinás régi épületbe. A mögötte álló kisebb házban a korábbi tulajdonos tárolta személyes dolgait. Csakhogy a sokáig nem használt házat úgy benőtte a bozót és a gaz, hogy nem lehetett eljutni az ajtóig – írja a Blikk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bombákat találtak

„Azért vágtuk ki a bozótot először egy 15 méteres szakaszon, hogy be tudjunk jutni a saját ingatlanunkba. Akkor fedeztük fel, hogy mennyi sitt van ott, és ahogy nekiálltunk kitakarítani, világháborús bombákat is találtunk” – mondta az építész a bíróságon.

Hajléktalanok is voltak ott

A bírónak fotókat is mutatott arról, hogy két méter magas kiszáradt gaz nőtt a telken. Ugyanott hajléktalanok rendszeresen tüzet raktak, kész csoda, addig nem lobbant még be a növényzet.

Nem kért engedélyt

„Az itteni állapotokról a vasútnál is tudtak, mert amikor a hajléktalanok ott sütögették a pecsenyéjüket az érkező vonat beszívta a füstöt az alagútba. Emellett a veszélyes hely mellett állt az irodánk, ha egyszer belobban a tűz, itt oltani sem lehet, megközelíthetetlen a terület. Valamit tennünk kellett. 56 konténer sittet hordtunk el az egész domboldalról, mielőtt beültettük gyümölcsfákkal.” Miért nem kérte a tulajdonos, a MÁV engedélyét? – kérdezte a bíró. „Régóta ismerem a vasutat, tudom, milyen lassan működnek a dolgok, ha kértem volna, hogy csináljanak valamit, abból az én életemben biztosan nem lett volna semmi.”

Saját pénzén tette

„Gondoltam, elébe megyek, kitakarítjuk az egész rézsűt és gyümölcsfákat ültetünk, mindezt a saját pénzemen, és utólag majd engedélyezik, miért is ne tennék, ha helyettük, a saját pénzünkből elvégeztük volna ezt a régóta halogatott munkát. Mindenkinek jó lett volna így” – válaszolta.

Milliós költség

Azért esett a választása gyümölcsfákra, mert a területet több tízmillió forintos éves költséggel gondozni is kell, a cseresznye és barack, amit leszüretelhettek volna, fedezte volna a kiadásokat. Az építész szerint a MÁV-nál – nem hivatalosan – sokan örültek a tereprendezésnek, végül azonban előkerült egy, az ötvenes években született rendelkezés, amely szerint vasúti pálya mellé virágzó növényeket tilos ültetni, mert a méhek berepülhetnek a mozdonyvezető fülkéjébe, és az veszélyes.

Folytatódik az ügy

A per tanúk meghallgatásával nyáron folytatódik, ha addig meg nem egyezik a MÁV az építésszel, aki egy ezer évig álló támfalat is szívesen megtervezne ingyen a vasútnak.

Kiakadt a VEKE

A VEKE is posztolt a témában, ezt írták: „Az illető a bíróság előtt igen érdekes mesével állt elő, mintegy jótéteményként próbálta beállítani, amit csinált. Arról, hogy a MÁV telkét elbitorolta és felszedte az omlás megakadályozása miatt súlyos pénzen kiépített vízelvezető rendszert (!!!) viszont nem beszélt. Ahogy arról sem, hogy mindezt nyilvánvalóan csakis úgy tudta elkövetni, hogy a MÁV-ból falaztak neki.”

Büntetőügy lenne

„A mismásolást látva 2022 augusztusában a VEKE felszólította a MÁV elnök-vezérigazgatóját, hogy tegyen jogi lépéseket az egyébként a MÁV-nak is dolgozó, oda beágyazott építész ellen. Fellépésünk legalább részben hatásosnak bizonyult, elégedettek ugyanakkor egyáltalán nem vagyunk, szerintünk ugyanis ez nem polgári peres, hanem büntetőügy kellene legyen, és a MÁV-os belső téglákat sem álltak neki kipucolni” – írták a Facebook oldalukon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Alagút a Délinél