Csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt bűnösnek mondta ki Dunakeszi egyik korábbi önkormányzati képviselőjét, Radnóti Henriket a bíróság. A vétségek miatt 2 évre próbára bocsátotta a volt DK-s képviselőt. Az ítélet nem jogerős.

A dunakeszi történtet 2017-re nyúlik vissza, igazi kisstílű helyi sztori, ami attól érdekes, hogy ritka pillanat, amikor egy választott képviselőt elmarasztal a bíróság.

Radnóti Henriket azért kaszálta el a bíróság, mert hamis orvosi igazolással maradt távol egy képviselőtestületi ülésről, amiért felvett volna 50 ezer forintot.

A DK-s képviselő úgy bukott le, hogy a képviselőtestületi ülés napján délelőtt még bringázott, fagyizott, délutánra viszont megbetegedett és nem ment be az ülésre, azonban felvette volna azért a pénzt. A politikai ellenfeleinek ez jól jött és nekimentek, bírósági ügy lett belőle.

A mostani elsőfokú, próbára bocsátó ítéletben a monori bíróság bizonyítottnak látta, hogy Radnóti Henrik július 27-én nem vett részt egy képviselő-testületi ülésen és az akkori távolmaradás igazolására később egy “valótlan tartalmú” dokumentumot szerzett be egy orvosnál.

A bíróság úgy fogalmaz: Radnóti Henrik vádlott ezt a háziorvos által kiállított, de valótlan tartalmú okiratot augusztus 30-án benyújtotta a polgármesteri hivatalnak annak érdekében, hogy tiszteletdíját felvehesse, holott 2017 július 27-én “ténylegesen nem járt orvosnál és nem állt orvosi kezelés alatt sem“.

Mindez azért érdekes, mert Radnóti Henrik az igazolással akart bruttó 50 ezer forint képviselői tiszteletdíjat felvenni, hiszen ennyi jár annak a megválasztott politikusnak, aki részt vesz a mindenkori ülésen vagy megfelelő dokumentummal kimenti magát. Az a nettó kb. 35 ezer forint egyébként közpénznek számít – írja a Dunakeszipost.hu.

Kiemelt kép: Városháza Dunakeszin – Fotó: BPK