Egy jól ismert kínai közmondás szerint a legjobb időpont egy fa elültetésére 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont pedig most van.

A pénzügyi tanácsadók nagyjából ugyanezt mondják a befektetésről. Nagyszerű helyzetben lennél, ha már két évtizeddel ezelőtt elkezdtél volna befektetni.

Az időutazási funkciókkal rendelkező befektetési munkaállomások valószínűtlen bevezetését leszámítva, nincs a lehetőségek közt az, hogy az évezred elejére visszautazhass a befektetési alapoddal. Így hát marad a második legjobb lehetőség – ami lényegében az egyetlen igazi lehetőség: vágj neki még ma. 

A piac időzítése kontra a piacon töltött idő

Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb kriptobefektető, akkor az azonnali vásárlás ötletétől reflexszerűen az árdiagramokra nézel annak megállapítása érdekében, hogy a piac most a hullám taraján  van-e vagy éppenséggel a hullám völgyében.

Mindenki tudja, hogy a jövedelmező befektetés magában foglalja, hogy akkor vásároljunk, amikor az árak alacsonyak, és akkor adjunk el, amikor az árak magasak. Ez az, amit a piac időzítésének neveznek. Igyekszünk pontosan abban az időpontban vásárolni, amikor az ár eléri a mélypontot, és akkor adni el, amikor az ár a csúcsértéknél mozog. 

Az, hogy alacsony árakon vásároljunk, logikusan hangzik, az érzelmek bekavarnak a dologba. Bitcoin és az Ethereum a kriptopiac nagy részét jelentős hullámvölgybe sodorták, miután az árak 2021 novemberében tetőződtek. A főbb kriptovaluták elveszítették az értékük 70%-át kevesebb mint egy év alatt.

Az alacsony áron való vásárlás és a magas áron való eladás képlete azt sugallja, hogy a piac mostani állása kiváló lehetőség arra, hogy elkezdjünk kriptoba fektetni, mivel komoly árengedménnyel vásárolhatunk annyi Bitcoint, amennyit csak akarunk. Ám a kriptotulajdonosok a világ minden táján kezdik elveszíteni a fejüket, és elmenekülnek a piacról, még akkor is, ha ehhez veszteséggel kell eladják az érméiket.

A Bitcoin-piacon a kriptovaluta hírhedt volatilitása miatt különösen nehéz alacsony áron vásárolni és magas áron eladni. A BTC árfolyama drámai magasságokba emelkedik, aztán hihetetlen mélységekbe zuhan, nyilvánvaló ok nélkül. A múlt héten befektetett 200 eurónk ma érhet akár 750 eurót is – vagy éppenséggel csak 75 eurót.

Ez az oka annak, hogy a legtöbb daytrader pénzt veszít. A piac időzítése nehéz. Warren Buffett köztudottan szkeptikus a kriptovalutákkal kapcsolatban, de igazi legendának számít a befektetők és a pénzkezelők körében. Ő és Berkshire Hathaway partnerei milliárdokat kerestek maguknak és ügyfeleiknek – anélkül, hogy időzítették volna a piacot. „A leghalványabb fogalmunk sincs arról, hogy mit fog történni a tőzsdén, amikor hétfőn nyit” – mondta Buffett. – „Soha nem is volt.” 

Ez az egyik oka annak, hogy a pénzügyi tanácsadók – és köztük Buffett is – a költségátlagolásnak nevezett fegyelmezett stratégiát ajánlják az új és a tapasztalt befektetőknek.

A költségátlagolás során minden héten vagy hónapban pontosan ugyanazt az összeget fekteted be ugyanabba az eszközbe. Idővel több eszközre teszel szert, amikor az árak alacsonyak. Ez csökkenti a költségalapot, ami azt jelenti, hogy a nyereséged magasabb lesz, amikor a piac helyreáll, és eladod az eszközöket.

Végső soron a nyereséged abból fakad, hogy mennyi ideje vagy a piacon, nem abból, hogy milyen jól időzíted a piacot.

Hosszú távon gondolkodva

A Bitcoin ártörténeti diagramja csupa meredek csúcs és hirtelen völgy, ha néhány hetet vagy néhány hónapot vizsgálunk. De ha tovább kicsinyítjük a diagramot, a BTC árfolyamát több éves távlatból vizsgálva, akkor a csúcsok és mélypontok egyenetlensége eltörpül egy hosszú távú emelkedő trend mellett.

Hosszú távon a Bitcoin egyértelműen felülmúlta a legtöbb befektetést. Íme a legszélesebb körben birtokolt és javasolt eszközök összesített éves növekedési üteme (CAGR):

Eszköz | 10-éves CAGR

Bitcoin: 132.2%

S&P 500: 16.6%

DJIA: 11.41%

Arany: 1.2%

Ebből a táblázatból világosan kitűnik, hogy a Bitcoin árának emelkedése mellett eltörpül azon befektetők tekintélyes hozama, akik a hagyományos eszközöket választottak befektetésként.

Bitcoin árfolyama rövid távon rohamosan emelkedik és zuhan. Ha rövid távú befektetéseket eszközölsz, nagyon gyorsan és nagyon sok pénzt veszíthetsz vagy nyerhetsz. A Bitcoin értékének ezek a rövid távú változásai azonban a hosszú távú trendek kontextusában mennek végbe. Ha egy évtizeddel ezelőtt 1000 eurót Bitcoinba fektetél volna, ma gazdag lennél.

Ez az a fajta befektetés, amit Buffett is kedvel. A következő híres tanácsot szokta adni az ügyfeleinek: „Ha részvényt vásárolsz, tervezd úgy, hogy örökre megtartod azt.” 

Buffett nyilvánvalóan nem kötött mindhalálig tartó fogadalmat minden megvásárolt eszköz esetében, de komolyan gondolja a hosszú távú tervezést. „Ha nem tervezed, hogy tíz éven át birtokolj egy részvényt, akkor eszedbe se jusson, hogy akár tíz percig is birtokold” – mondja. „A kedvenc birtoklási időszakunk az örökké.” 

A legsikeresebb befektetők azok, akik elég hosszú ideig ragaszkodnak a Bitcoin érméikhez és más kriptovalutáikhoz ahhoz, hogy megvalósítsák hosszú távú céljaikat. Ez a stratégia különleges helyet foglal el a Bitcoin világában, ahol „hodl” néven ismert, megemlékezve egy hírcsoportban történt elgépelésről (angolul helyesen „hold”).

Tanuljunk a múltból

Az egyik jó módszere a hosszú távú tendenciák kihasználásának a Kriptomat ismétlődő vásárlási funkciójának igénybevétele, amely lehetővé teszi, hogy heti, kétheti vagy havi rendszeres vásárlások ütemezését állítsuk be. Napi egy bögre Starbucks kávé áráért cserébe lassan, de folyamatosan építheted a kriptoportfóliódat olyan hosszú távú célok támogatására, mint a nyugdíjba vonulás, az ingatlanvásárlás vagy egy drága egyetemi oktatás kifizetése.

Az ismétlődő vásárlás öt olyan fő előnyt kínál, ami jól ismert a kriptovaluták világán kívüli befektetők közösségében: 

  1. Mentesít attól a nehéz feladattól, hogy megjósold az árváltozásokat, és hogy a piaci csúcsokat és mélypontokat találgatva időzítsd a tranzakciókat.
  2. Minimalizálja a piaci volatilitás hatását azáltal, hogy átlagolja az árgrafikonokon a csúcsokat és a hullámvölgyeket.
  3. Lehetővé teszi, hogy azonnal nekivágj a pénzügyi céljaid megvalósításának, anélkül, hogy egy jelentős összegű befektetési alap felépítésére kellene várnod.
  4. Kiküszöböli a megérzéseknek és az érzelmeknek a befektetési döntések meghozatalára gyakorolt káros hatásait.
  5. Alacsony árak esetén több kriptot halmoz fel, csökkentve a költségalapot, és maximalizálva a hozamot eladáskor.

A Kriptomatnál van egy hatodik előny is: már akár havi 15 euró értékben is beállíthatod a vásárlást bankkártyával, és a rendszeres vásárlásokra automatikusan sor kerül, így te zavartalanul intézheted a mindennapi teendőidet.

A befektetés mindig kockázatos, és különösen trükkös a kriptovaluták világban, ahol a Bitcoin árak ingadozása szinte lehetetlenné teszi a piac időzítését. Nincs garancia a költségátlagolásra sem bármilyen más valós befektetési stratégiára, de Bitcoin-tulajdonosok százezrei számára abban rejlett a siker, hogy a kriptovalutát hosszú távú befektetésnek tekintették.

A Kriptomatról

A 2018-ban alapított Kriptomat Európa legegyszerűbb platformjának bevezetésével forradalmasította a kriptovaluták világát. A Kriptomat annyira egyszerűvé teszi a digitális pénzügyeket, hogy bárki bárhol hozzáférhet ahhoz a szabadsághoz, méltányossághoz és beteljesüléshez, amit a kripto képvisel. Ügyfelek százezrei bíznak meg a Kriptomatban Európa-szerte és a világ 120 országában, kriptovaluták vásárására, eladására, átváltására, szerzésére, megosztására és az azokba való befektetésre használva a platformot.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.