Az MVM feltöltőkártyás villanyórái piaci áron számolnak a rezsicsökkentés módosítása óta, így éppen a legszegényebb embereknek mérik a legdrágábban az áramot, azoknak, akik semmiképpen nem akarnak többet fogyasztani egy meghatározott mennyiségnél, nehogy hátralékuk legyen.

Nem érzékelte a rezsicsökkentést

A 24.hu egyik olvasója jelezte, hogy piaci áron kínálja fel az MVM az előrefizetős mérő az áramot, amikor online próbálja azt feltölteni. Általában 20 ezer forintért vásárol áramot egyszerre. Elküldte legutóbbi, májusi bizonylatát, amin látszik, hogy akkor még 19 977 forintért kapott 522 kWh áramot, azaz 38,27 forintot fizetett egy kilowattóráért. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Feleannyi áramot tudott venni

Augusztus 2-án próbált újra vásárolni 20 ezer forintért, ám akkor meglepetésére a rendszer azt írta ki, hogy 19 895 forintért csak 284 kWh-t kaphat, vagyis 70 forintos áron számolt a gép, ami egyenlő az augusztustól érvényes lakossági piaci árral.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Többen panaszkodtak

Jámbor András országgyűlési képviselő is megírta Facebook-oldalán, hogy kapott olyan leveleket, melyek szerint nem rezsicsökkentett, hanem lakossági piaci áron működik csak a feltöltés.

Módosítottak a rendszeren

Tapasztalatai alapján napi 7 kWh-ig van rezsicsökkentett ár, afelett rezsinövelt, azaz a havi átlagfogyasztásnak kikiáltott 210 kWh-t (ami alatt augusztustól is rezsicsökkentett az ár) elosztották napokra, és úgy mérik a rezsicsökkentett áramot. De ha valaki több napig nem vásárol, akkor többször 7 kWh-t vehet rezsicsökkentett áron.

Kicsivel olcsóbb lett

A 24.hu olvasója másnap újra próbálkozott, ekkor már 955 forintért 17 kWh-t kínált fel neki a rendszer, ami 56 forintos egységárat takar.

Részben csökkent az áramdíj

Ha 7 kWh-ig rezsicsökkentett áron számolunk (255 forint), ahogy Jámbor András posztjában jelezték, felette pedig piaci áron (700 forint) – a kettő összege éppen annyi, mint amennyit írt neki a rendszer.

Így számolnak

Ezek szerint míg kedden piaci áron kapta a teljes áramot, addig szerdán már 7 kWh-t rezsicsökkentett áron vehetett volna, felette viszont ugyancsak piaci árat kellett volna fizetnie.

Óriási a különbség

Déri Tibor újpesti polgármester is posztolt arról, hogy tegnapelőtt és tegnap őt is keresték meg szerény körülmények közt élő újpestiek azzal, hogy a feltöltős villanyórájukhoz vásárolt villamos energia ára megemelkedett. Augusztus elseje előtt 3000 forint feltöltésért 82 kWh áramot tudtak vásárolni (36,58 forintos egységár), most viszont ugyanennyi pénzért már csupán 44 kWh villamos áram jut (68,18 forintos egységár).

Levelet ír

A politikus jelezte, levelet ír a Technológiai és Ipari Minisztériumnak, hogy azonnal orvosolják a problémát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az előrefizetős mérő előnyei

• Pontosan kézben tarthatók a költségek.
• Tapasztalatok szerint csupán magának a mérő felszerelésének tényére is csökken a háztartás fogyasztása a nagyobb odafigyelés miatt.
• Bérlakások esetén elkerülhetők a vitás ügyek, illetve gyakori fogyasztóváltozások kezelésére is megoldást nyújt.

Kiemelt kép: illusztráció