Jelentősen visszaesett a taxisok forgalma, a BKK azt kéri a fuvarosoktól, hogy csökkentsék tarifáikat. Budapesten jelenleg több mint 7 ezer engedéllyel rendelkező taxis van.  

A Budapesti Közlekedési Központ arra kérte a fővárosban működő taxi-szolgáltatókat, hogy tegyenek javaslatot az egységes fuvardíjak megváltoztatására.

A társaságok levelet kaptak a BKK-tól, amelyben azt írják, hogy a „BKK és egyéb szervek a tarifa csökkentésében látják a forgalom növekedésének kulcsát”, és arra kérik a sofőröket, hogy szavazzák meg, szerintük a hatósági ár eltörlése vagy mérséklése serkenti a taxiszást – írja a Világgazdaság.

Jelenleg egységesen 700 forint a fővárosi taxik alapdíja, a percdíj 75 forint, a kilométerdíj pedig 300. Azt egyelőre nem tudni, hogy a három tételből hányat vágnának vissza.

Budapesten több mint 7000  jogosultsággal bíró személytaxis van, de ennél lényegesen többen taxiznak a fővárosban.

Drasztikusan visszaesett a forgalom

A koronavírus járvány ideje alatt 80-90 százalékkal esett vissza a taxisok forgalma. A taxiszövetség elnöke szerint ez nem csak fővárosban jellemző, hanem az ország nagyvárosaira is.

Metál Zoltán szerint ennyi taxist nem tud fenntartani Budapest. Azért sem, mert nincsenek koncertek, rendezvények, elmarad a Sziget Fesztivál. A szövetség elnöke úgy látja, hogy idén már nem is javul a helyzet.

Kiemelt kép: illusztráció