Budapest környékének legtöbb településén nincs elegendő állami férőhely a bölcsődékben, így nagyos sok szülő fizetős, magánbölcsődébe kénytelen vinni a kisgyermekét. A legtöbb magánbölcsőde évente annyiba kerül, mint a legdrágább magyar egyetemeken egy szemeszter.

Frissítés | 08:35

Cikkünk megjelenését követően egy önkormányzat, Budakalász már lépett is bölcsőde-ügyben. Részletek a cikk alján!

 

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 


Egy új törvény szerint 2019. január elsejétől minden településnek biztosítania kell megfelelő bölcsődei ellátást, férőhelyet. A kormány ezzel párhuzamosan jelentős összegekkel támogatja az önkormányzatokat, hogy építsenek bölcsődéket. Sok településen azonban nem figyelnek a pályázati határidőkre, vagy a döntéshozókat nem érdekli eléggé a kisgyermekes szülők problémája, ezért nem fordítanak túl sok energiát erre a kérdésre. Ezeken a településeken nagy kérdés mi lesz január elsejétől.

Hirdetés

gumicsizma akcio

Fizesse ki az önkormányzat a magánbölcsőde árát

Információink szerint több agglomerációs település önkormányzatához is megérkeztek már azok a szülői beadványok, amelyek arról szólnak, hogy az állami férőhelyet biztosítani nem képes önkormányzat térítse meg a magánbölcsődébe kényszerülő gyermekek bölcsődei ellátásának költségét.

Az együttműködőbb önkormányzatok közül van olyan amelyik teljesen, vagy részben átvállalja a szülőktől a magánbölcsődék díját, azonban több településen még csak az önkormányzati testület elé sem került ez a kérdés.

Hirdetés

Az egyetemi tandíjal vetekszik a magánbölcsődék ára

Körülnéztünk az agglomerációban, mit és mennyiért nyújtanak a magánbölcsődék. Az árak tekintetében alapvetően arra jutottunk, hogy a bölcsődei költségek éves szinten meghaladhatják a legdrágább magyar egyetemek képzéseinek szemeszterenkénti árát.

A legtöbb magánbölcsinél az alapárhoz több költséget érdemes hozzászámolni, hiszen kérnek váltóruhát, vízálló játszóruhát, gumicsizmát, benti váltócipőt. Egyes intézményekben a szülőktől kérik a pelenkát és a popsitörlőt is.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

A nevelési díjak általában nem tartalmazzák az étkezéseket, a legtöbb helyen naponta 600 forintot kérnek ezért. Érdemes tehát figyelni az árakat, hogy tartalmazza-e az alapár étkezést vagy sem. Ha nem, akkor havonta plusz 12 ezer forintot adjunk az árhoz.

A másik költségnövelő tényező lehet a fizetős foglalkozások száma. Heti egy uszoda vagy zenei foglalkozás összesen akár újabb 10 ezer forintot is hozzátehet az árhoz.

Hirdetés

Évente 1,4 milliót is kérhetnek egy magánbölcsiben

Az árak tekintetében a legtöbb magánbölcsőde ára gyermekenként havonta 55 és 90 ezer forint között mozog étkezés nélkül. Vagyis étkezéssel, foglalkozásokkal 120 és 70 ezer forint közötti összeggel kell számolni. Ez éves szinten elérheti az 1,4 millió forintot is.

A 2018. szeptemberében induló fizetős egyetemi képzések közül a legdrágábbak az orvosi képzések. A Semmelweis Egyetemen egy szemeszter 1,3 millió forintba kerül, a Színház és Filmművészetin pedig 350 ezerért is el lehet csípni egy szemesztert.

Budakalász most lépett

Cikkünk megjelenését követően, csütörtök délelőtt a budakalászi önkormányzat azt írta a Facebook oldalára, hogy  az idén minden bölcsődébe jelentkező gyermek részére biztosít férőhelyet a város, egyrészt saját intézményeiben, kiegészítésként pedig támogatással a helyi nem állami bölcsődékben.

Kiemelt kép: illusztráció