„Biztos, hogy nehezebb lesz minden édesapám nélkül, de szeretném, ha a hangulatunk azért karácsonyi lenne” – nyilatkozta a novemberben elhunyt magyar sportlegenda, Mészöly Kálmán fia. Mészöly Géza azt mondta: Apu boldog lenne, ha láthatná a családot, így együtt.

Egy hónapja hunyt el a legendás labdarúgó.

Más lesz ez a karácsony a Mészöly családban, mint korábban. Egy valaki hiányozni fog a nagy asztal mellől. Mészöly Kámán, az egykori világválogatott labdarúgó egy hónapja hunyt el, így már csak odafentről tekint le családjára, feleségére, fiaira és unokájára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden más lesz nélküle

„Biztos, hogy nehezebb lesz minden édesapám nélkül, de szeretném, ha a hangulatunk azért karácsonyi lenne – mondta a Borsnak Mészöly Géza. – Tudom és érzem, itt lesz velünk, csak nem az asztal mellett mondja majd a magáét, hanem fentről figyel bennünket. Apu nélkül nehéz lesz.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Mindig velünk lesz”

Géza elmondta, hogy a papa elvesztése óta sokszor beszélgetnek róla a családban, emlékeznek Kálmánra. „Apu boldog lenne, ha láthatná a családot, így együtt. Ő mindig velünk lesz, így aztán természetes, hogy koccintunk vele. Remélem, ott fent is ismerik a kisfröccsöt” – mondta Mészöly Géza.

November 21-én távozott a legenda

Mészöly Kálmán november 21-én, életének 82. évében halt meg. A Vasas 61-szeres válogatott legendás középhátvédje, a világ- és Európa-válogatott labdarúgó edzőként is nagyot alkotott: szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar válogatottat. 

„Este tízkor ment el apu”

„Hétfőn este tízkor ment el apu, szívelégtelenségben hunyt el. Mellette tüdőgyulladása volt. Felépült a covidból, de ez megviselte szegénynek a szervezetét. A szívével már 4-5 éve voltak problémák, Merkely Béla professzor is kezelte őt. Szerintem már jobb neki odafenn, mert sokat szenvedett…” – nyilatkozta fia, Mészöly Kálmán.

A János kórházban kezelték

November 2-án kritikus állapotban vitték a János kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

Innen indult

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a 3. kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt is szerzett, remekül fejelt és általában ő rúgta be a tizenegyeseket. A Vasassal négy bajnoki cím (1961, 1962, 1965, 1966) mellett három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Címeres mezben

1961-ben lett a válogatott tagja, a következő tíz év alatt 61 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, a Vasas játékosai közül e téren máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből, s háromszor volt Európa-válogatott.

Külföldi pályafutása

A Szőke Szikla becenévre hallgató védő két világbajnokságon vett részt, a válogatott 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is a negyeddöntőig jutott. Angliában a csoportmérkőzések során világszenzációt keltve 3-1-re győzte le a kétszeres világbajnok Brazíliát, a harmadik gólt Mészöly vágta be tizenegyesből. A mérkőzést a rádióban közvetítő Szepesi György szerint a lövés előtt a csapatból senki sem mert odanézni, Mészöly a mérkőzést kiugrott válla miatt felkötött karral játszva fejezte be.

Spanyol életút

1964-ben részt vett a futball történetének második, Spanyolországban rendezett Európa-bajnokságán, ez volt hivatalosan az Európai Nemzetek Kupája, ahol a válogatott a bronzmérkőzésen 3-1-re verte Dániát. 1969-ben ő is ott volt Marseille-ben a magyar labdarúgás történetében vízválasztót jelentő, a csehszlovákok elleni, 4-1-re elvesztett pótselejtezőn. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mészöly Kálmán. Fotó: archív