Két hét alatt másodszor találtak világháborús bombát a Lánchídnál. A felújítás arról is szól, hogy robbanószer mentesítést végeznek a Duna medrében, várhatóan nem ez lesz az utolsó bomba, most azonban kiürítés lehet a környéken.

Vasárnap hatástalanítják

II. világháborús bombát találtak a Lánchíd felújítása során, a hatástalanításra várhatóan vasárnap kerül sor – tudta meg a Blikk. A Clark Ádám tér közvetlen környezetében élőket már értesítették arról, hogy a felújítási munkálatok során a híd Buda felőli pillére mellett robbanószerkezetet találtak a Duna medrében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Biztonsági lezárások

A tűzszerészek fogják hatástalanítani a bombát, ezért biztonsági zárásra kell számítani. Várhatóan 500 méteres körben kérik meg a lakókat, hogy a saját biztonságuk érdekében pár órára menjenek el otthonról.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Tájékoztatták a lakókat

A lakókat arról tájékoztatták, hogy az érintett területek közé tartozik a Clark Ádám tér teljes területe, valamint a Fő utca, a Budai alsó rakpart, a Bem rakpart és a Lánchíd utca egy része is. Az ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása vasárnap reggel 8 órakor kezdődik.

Két hete is találtak bombát

Alig két héttel ezelőtt egy százkilós szovjet rombolóbombát emeltek ki a Dunából a szakemberek, ugyancsak a Lánchíd közelében.

Így néz ki egy 75 éve a Dunába került

Forrás: Magyar Honvédség

Lőszermentesítik a Dunát

Május elején kezdődött a Lánchídnál a Duna medrének fém- és lőszermentesítése, a munkák előreláthatóan júliusig tartanak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Búvárfelderítők

Az előzetes felmérések alapján, valamint a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően a hídtól 50 méteres távolságon belül merülnek alá a búvárfelderítők.

Semmit sem látnak

A honvédség búvárainak nincs könnyű dolga, hiszen a folyó sodrása erős a Lánchídnál, a vízben pedig semmit sem lehet látni, így kézzel kell áttapogatni centiről-centire a medret.

Hatástalanítják a lőszereket

A Magyar Honvédség tűzszerészei folyamatosan közreműködnek a felderítő munkákban. A talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják, az egyéb, mozgatható fémtárgyakat pedig a pontos felmérés után búvárok emelik ki.

Elterelik a hajókat

A munkavégzés idejére a hajókat elterelik, és időszakosan hajózási zárlatot is elrendelnek. A zárlat alól a munkálatokban részt vevő felderítő, honvédségi és vízirendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

2023-ban lesz kész

A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fotók: A két héttel ezelőtti bombamentesítés képei – Forrás: Magyar Honvédség