Áldatlan állapotok uralkodnak Békásmegyeren, Budakalász határában. Egy szeméttelep ledőlt kerítése miatt már hosszú ideje szinte az autóútra ömlik a hulladék. A helyszíni beszámolók szerint az illegális szemétlerakók is megtalálták maguknak ezt a területet. A hulladéknak egyelőre nincs gazdája. Egy biztos: nehéz eligazodni az adminisztráció útvesztőiben.

Van itt minden, mint a búcsúban

A környéken lakók joggal háborodnak fel nap mint nap a szeméthegy láttán, a III. kerületi Ország út Békásmegyer és Budakalász közötti szakaszán lerakott építési törmelék, kidobott háztartási eszköz, vécékagyló, kilukadt gumimedence, gyerekülés, élelmiszercsomagolás vagy éppen üres üveg egyaránt megtalálható, hatalmas mennyiségben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok a kérdőjel

A látvány borzasztó, a szag pedig gyomorforgató. A szeméthalom pedig egyre csak nő, és egyelőre senki nem látja, hogyan lesz itt rend.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A túloldalon sem jobb a helyzet

Az út másik oldalán felgyülemlett szeméttel kapcsolatban már két évvel ezelőtt is érkezett lakossági bejelentés, Ezen a területen leginkább a műanyag palackok sokasága okoz bosszúságot,

Sürgetik a megoldást

A budakalászi városvezetés is sürgeti a megoldást – írta a város weboldala. Dr. Göbl Richárd polgármester még májusában levélben kereste meg óbudai kollégáját, dr. Kiss Lászlót és együttműködést kért tőle. Véleménye szerint folyamatosan méltatlan állapotokat látni a környéken, amely a nemtörődömség és környezeti érzéketlenség üzenetét közvetíti a nagyszámú erre közlekedő és a közelben élők számára.

A Kormányhivatal is bekapcsolódott

A III. kerületi Polgármesteri Hivatal ezután arról tájékoztatott, hogy az ügy a Kormányhivatalhoz került. Az érintett ingatlan ugyanis magántulajdonban van és a hulladék onnan kerül a közterületre. Mindkét önkormányzat emiatt levelet írt a Pest Megyei Kormányhivatalnak, hogy jelezzék a Környezetvédelmi Hatóság felé a problémát.

Megtették a feljelentést

A Kormányhivatal feljelentést tett az ügyben, a III. Kerületi Rendőrkapitányság pedig nyomozást indított. Arról nincs információ, hogy a telephely tulajdonosa ellen indítottak eljárást vagy pedig azok ellen, akik erre a területre hordják a szemetet.

Mit tehet az FKF?

A Fővárosi Közterület-fenntartó Köztisztasági Divíziójának feladata kizárólag az útburkolat tisztán tartása, nem pedig a szemét elhordása. Úgy gondolják, hogy az áldatlan állapotok megszüntetése a jogszabályi keretek között jegyzői vagy kormányhivatali intézkedést követően lehet hosszabb távon eredményes.

Patthelyzet?

A lakossági bejelentések, megkeresések azóta is folyamatosak, az ügy pedig azóta is megoldásra vár. A környéken lakók és az arra járók is azt remélik, hamarosan megszűnik a patthelyzet.

Börtön is járhat érte

2021 januárjától szigorodtak a szemeteléssel és szemétlerakással kapcsolatos szabályok. Az új szabályozás célja az volt, hogy a hulladéklerakásnak tettenérés esetén elrettentő hatása is legyen. Korábban is szabálysértés volt, ha valaki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül rakott le vagy nem a kijelölt lerakóhelyen helyezett el, de az új szabályozás értelmében egyes esetekben az illegális szemétlerakás már börtönbüntetést is vonhat maga után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: gazdátlan szemétdomb Békásmegyer és Budakalász között. Forrás: budakalasz.hu