Egy vezető távozik, két dolgozó pedig figyelmeztetést kapott a Katona József Színházban, miután kiderült, hogy a színházba kedvezményes jegyeket kaptak a DK-tagok.

Kedvezményt kapnak a DK-sok

A héten tört ki a botrány azután, hogy kiderült, hogy az előadások árának akár közel egyharmadát is elengedik a fővárosi fenntartású színházban a DK-tagok számára. A színház csütörtök reggeli Facebook-posztjában konkrétan nem neveznek meg pártot, de a történtekre utalva azt írják, maguk is elhibázottnak gondolják az esetet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Különleges lehetőség

„Köszönjük, hogy a DK közösségének tagja vagy, amit egy különleges lehetőséggel szeretnénk meghálálni! November végéig kedvezményesen – akár 30 százalékkal olcsóbban – vásárolhatsz jegyet Budapest egyik legjobb színházába, a Katona József Színházba!” – olvasható a levélben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Korábban ezt mondták

A Katona József Színház azt írta, hogy rengeteg intézménnyel állnak kapcsolatban, „ahogyan magánvállalkozások, piaci alapon működő cégek, úgy fővárosi, valamint országos önkormányzatok, állami cégek is rendszeresen kapnak tőlünk hasonló ajánlatokat. A Katona továbbra is egy sikeres művész színház, és semmilyen párttal nem működik együtt politikai ügyek mentén”.

28 olcsó jegyet adtak

Azt viszont elismerték, hogy valóban volt ilyen akciójuk, állításuk szerint november 21-25. között, ezalatt az idő alatt összesen 28 darab kedvezményes jegyet adtak el DK-tagoknak.

Romlott a helyzetük

Ezt azzal magyarázták, hogy a színház helyzete jelentősen romlott az elmúlt években, „a kormány gazdaságpolitikájának és az önkormányzati rendszer működésének ellehetetlenítése”, valamint a magas infláció miatt. Így aztán „értékesítési osztályunk kénytelen a jegyértékesítési kedvezményeket egyre szélesebb kör számára elérhetővé tenni. Ezzel a módszerrel természetesen a továbbiakban is élni kívánunk”.

Szerencsétlen helyzet

A DK-s polgármester, Niedermüller Péter úgy reagált a kormánylapnak, hogy „az valóban kissé szerencsétlen, hogy egyedüli pártként a DK-nak kínálták fel” ezt a lehetőséget a színházból. A DK-nak és más pártoknak is sok olyan tagja van, aki nem tudja megengedni magának, hogy vegyen egy színházjegyet”.

Ezt csinálja a színház

„A történteket magunk is elhibázottnak gondoljuk, ezért az események hatására a színházban átfogó vizsgálat indult és ennek eredményeképpen a szükséges munkáltatói intézkedéseket megtettük. Két munkatársunkat figyelmeztetésben részesítettünk, egy vezető beosztású dolgozónk pedig elhagyja a színházat” – olvasható a színház hivatalos Facebook-oldalán megjelent posztban.

Megszólalt a fővárosi Fidesz

A szerdai Fővárosi Közgyűlésen Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a témáról azt mondta, nem gondolta volna: a rendszerváltás után előfordulhat, hogy a fővárosi Katona József Színház DK-párttagoknak kedvezményes jegyet adhat. „Ez az igazságos, a szabad és átlátható Budapest? Mi lesz a következő? Kedvezményes Budapest bérlet a DK-tagoknak?”- kérdezte a frakcióvezető. Wintermantel arról is érdeklődött, hogy elítéli-e ezt a tevékenységét a főpolgármester, illetve meddig maradhat pozíciójában Máté Gábor, a színház igazgatója.

Ezt mondta Karácsony Gergely

A főpolgármester röviden annyit reagált, hogy a Katona József színházban jelenleg fegyelmi eljárás zajlik, de hozzátette, hogy a színház közleménye alapján más kereskedelmi partnernek is adnak kedvezményes jegyeket. Karácsony Gergely mindenképp megvárná a vizsgálat eredményét, de hozzátette: rendkívül visszásnak tartja az egész helyzetet, bármilyen pártról is legyen szó.

Súlyos ügy

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina pedig úgy kommentálta a dolgot, „ez egy nagyon súlyos ügy. Annál is inkább, mert a főváros kulturális ügyeinek irányítása 2019 óta a DK kezében van” – írja Telex.

Rossz az irány

A Magyar Nemzet Vidnyánszky Attilát is megszólaltatta az ügyben, aki azt mondta, „nagyon rossz irány és megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak. Megint átléptek egy határt, és olyan kapukat nyitnak meg, amelyeket nehéz lesz bezárni. Bicskanyitogató ez a hozzáállás”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció