A fővárosi Várnegyedben két cukrászdát üzemeltető Szamos Miklós azt állítja, a legutóbbi önkormányzati választások előtt megkereste őt V. Naszályi Márta polgármester és azt ígérte neki, ha támogatja a kampányát olyan szerződést köt vele az önkormányzat, hogy ne lehessen kitúrni az üzlethelyiségeiből, vagyis lényegében védelmi pénzt kért. Most az üzletember ellen döntött a bíróság, el kell hagynia az önkormányzattól bérelt üzlethelyiségeket. A polgármester állítja: soha nem kért és nem is kapott pénzt a férfitól. Úgy tűnik bizonyítékok nélkül messzire ment a cukrászdás, örülhet, ha rágalmazásért nem perli őt be a polgármester.

Nincs bizonyíték

Kabátlopási ügybe keverték a polgármestert? Egyelőre úgy tűnik, hogy bűncselekményt kiáltanak, de nincs bizonyíték. Az ügyészség – Szamos Miklós, cukrászdatulajdonos elmondása alapján – vizsgálja a történteket, de az üzletembernek nincs semmi konkrétum a kezében, így kétséges, hogy valóban történt-e zsarolás a polgármester részéről, de lássuk a részleteket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fenyegetett a polgármester?

A Ruszwurm és a Korona cukrászda tulajdonosának balhéja az önkormányzattal már régen kezdődött. Elmondása szerint már 12 éve nem teljesen tiszta az üzlethelyiségeinek teljes jogállása. A két cukrászdát működtető cég tulajdonosa, Szamos Miklós az Indexen talált felületet arra, hogy bizonyítékok nélkül mondjon keményeket a polgármesterről. Nem kevesebbet állít, mint, hogy a választások előtt lényegében megfenyegette őt V. Naszályi Márta, a Várnegyed polgármestere.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kampánytámogatás?

Az üzletember elmondása szerint 2019-ben azzal kereste őt meg V. Naszályi Márta, ha anyagilag támogatja az ő kampányát, akar olyan szerződést köt majd vele az önkormányzat, amely alapján nem lehet kitúrni az üzlethelyiségekből. Erre minden bizonnyal nagy szüksége lehetett volna Szamoséknak, mert az önkormányzattól bérelt üzlethelyiségek bérleti joga – az önkormányzat szerint – 2015-ben megszűnt.

Az önkormányzatnak adott igazat a bíróság

Szamos Miklós ezt nyilatkozta: „Jelenleg ott tartunk, hogy már mindenki mindenkit feljelentett. A korábban hozott határozatot az önkormányzat hozta, amit a bíróságon támadtam meg. Hiába mentünk el a Kúriáig, végül nem fogadták be a fellebbezéseimet.”

Jogellenesen működő cukrászdák

A cukrászdás férfi azt is mondja, hogy már 33 éve megvették örökre a használati jogokat, és mindig fizette a bérleti díjat az önkormányzatnak. Jelenleg végrehajtás alatt vannak a területek, ugyanakkor ténylegesen nem történik semmi. Az önkormányzat  – a férfi állítása szerint – senkivel sem áll szóba, továbbra is azt mondják, jogtalanul van a cukrászda a helyiségekben. Jogellenesen működnek a cukrászdái.

Megszüntek a bérleti szerződések

Az önkormányzat másként látja a dolgokat. Mint közleményükben írták: “A Budavári Önkormányzat a Ruszwurm Kft. több tulajdonosa közül senkivel nem áll elszámolási vitában. Magával a Ruszwurm Kft.-vel szemben bíróságok által jogerős ítélettel elbírált jogvitája volt a Budavári Önkormányzatnak amiatt, hogy a cég által az önkormányzattól bérelt, összesen 3 helyiség bérleti szerződése 2015-ben megszűnt, azonban a Ruszwurm Kft. az üzlethelyiségeket nem szolgáltatta vissza az önkormányzat részére.”

Bírósági ítélet után sem adta vissza a férfi a cukrászdákat

Az önkormányzat az is írja, hogy a cukrászdás cég, a számára kedvezőtlen kimenetelű jogerős bírósági ítéletek alapján sem adta vissza a Budavári Önkormányzat részére az üzlethelyiségeket, és az önkormányzatnak megítélt több százmillió forint összegű használati díjat sem fizette meg, így ezek érvényesítése érdekében végrehajtási eljárás van folyamatban. 

Nem kért és nem kapott támogatást a polgármester

Az önkormányzat közleményében leszögezik: V. Naszályi Márta polgármester nem kért, és nem kapott anyagi támogatást Szamos úrtól. Ez nyilvános kampányszámláján is ellenőrizhető. – írják. Ez alapján tehát nem lesz könnyű dolga Szamos Miklósnak, hiszen az igazát a bíróságon sem sikerült bizonyítania.

Beindult a kampány

Úgy tűnik, hogy beindult a választási kampány a Várnegyedben. Az üzleti érdekeiben sértett cukrászdatulajdonos bizonyítékok nélkül olyat állít a polgármesterről, ami alapján rágalmazásért V. Naszály Márta simán beperelhetné. Természetesen ha előkerülne egy hangfelvétel, amelyen a polgármester valóban védelmi pénzt kér, az alapvetően fordítaná meg a történet hitelességét és megpecsételné V. Naszályi Márta politikusi sorsát. Amíg azonban nincs bizonyíték, a sztori nem több egy kabátlopási ügynél. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: V. Naszályi Márta, az 1. kerület polgármestere – Forrás: Facebook/BPK-montázs