Bár nem választották meg az első kerületben se országgyűlési, se önkormányzati képviselőnek, Böröcz László kerületi Fidesz elnöknek, mint Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosának „a képviselőkkel azonos feltételekkel kell helyet és hozzászólást” biztosítani a budavári testületi üléseken.

Választás óta változott

A fideszes képviselők a szeptemberi időközi választáson elért kormánypárti győzelem óta próbálják átverni az önkormányzat szervezeti és működési szabályzat számukra kedvező módosítását. Ennek révén Böröcz László szólásjoga mellett szinte az össze bizottsági elnöki pozíciót megkaparintották és többségbe kerültek az önkormányzati cégek és alapítványok döntéshozó testületeiben is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellenzéki együttműködés

A műveletben két ex-jobbikos is a fideszesek kezére játszott. Nem is maradt el a jutalom: Zsitnyák János tanácsnoki helyet kapott, Varga Dániel a Városfejlesztési Innovációs és Környezetvédelmi Bizottság elnöke lett. Utóbbi javaslatára polgármesteri hatáskörből rögtön át is került a turistabuszok ügye az általa vezetett bizottsághoz, így december 1-től csak az általa vezetett bizottság előzetes engedélyének birtokában hajthatnak be turistabuszok a kerületbe – írja a Népszava.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Már kampányol

„Szánalmas, ahogy Böröcz László az általa elbukott országgyűlési választás óta kerülőutakon próbál szereplési lehetőséget biztosítani magának a kerületben, idejekorán megkezdve a polgármesteri kampányát” – értékelte a történteket a Népszava kérdésére V. Naszályi Márta párbeszédes budavári polgármester.

Idegen logika

Mint mondta: „a Rogán Antal önkormányzatánál iskolázott” Böröcz hatása már most érezhető. Az általa irányított kormánypárti képviselők – mondta a polgármester – az első kerülettől teljesen idegen logika mentén működő előterjesztéseket nyújtanak be.

Sok bizottságba bekerült

Böröcz László asszisztenséből kerületi önkormányzati képviselővé avanzsált Fazekas Csilla egyszerre lett a népjóléti, oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke, a Népjóléti Közalapítvány és a Budavári Kulturális Kft. felügyelőbizottságának tagja. De jutott bizottság elnöki, vagy felügyelőbizottsági poszt a többi puccsban résztvevőnek is.

Intézményi váltás

A módosítással megszüntették az eddigi momentumos alpolgármester, Korsós Borbála pozícióját. Ő volt az ellenfele az időközin Fidesz-KDNP jelölt Fazekas Csillának. Visszahívták a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. nyáron 5 évre megválasztott vezetőjét és a Budavári Kapu Kft. vezetőjét is. Utóbbi helyére „egy végzettség és bármiféle szakmai tapasztalat nélküli pártkatonát ültettek” V. Naszályi szerint.

Cégvezető volt

A fideszesek nem tagadják, hogy az újonnan kinevezettnek nincs felsőfokú végzettsége, de „több mint 10 éve dolgozik a versenyszektorban, sikeresen épített fel és vezetett egy több mint száz millió forintos forgalmú céget, nagy szükség van a piaci szemléletre”.

Bővül a portfólió

Az ellenzéki polgármester azt is aggasztónak tartja, hogy a kormánypárti képviselők felszámolták a kerületi újság, a Várnegyed különállását és azt betolták az általuk szintén elfoglalt Kulturális Nonprofit Kft. alá. A Fidesz szerint éppen azért küldték el a cégvezetőt, mert a társaság portfóliója kibővül a Várnegyed újság kiadásával.

Óvatosabbak

Mindezzel együtt sokat szelídült a Fidesz polgármester buktató heve szeptember óta. Első nekifutásra valamennyi jogkörétől megfosztották volna a polgármestert, de a jászberényi – egyelőre kétes végkifejletű – testületfeloszlatás óvatosságra inthette őket.

Aránytalan elosztás

„Picit jobb a helyzet, de a bizottsági helyek elosztása továbbra is rendkívül aránytalan” – mondta V. Naszályi Márta, aki ennek ellenére nem tart attól, hogy az önkormányzat a választásokig, döntésképtelen béna kacsává változna. A kerületvezető szerint számos olyan önkormányzat van, ahol a polgármester kisebbségben van, de a képviselők a település érdekében képesek együttműködni. Az ellenzéki polgármester a pártpolitikai játszmák fölé emelné az önkormányzatot.

Politikai kockázat

V. Naszályi Márta attól sem tart, hogy Jászberény példája megismétlődne az első kerületben. Budaváron még ellenzéki képviselőkre se lenne szükség ehhez, hiszen megvan a jobboldali többség. De a polgármester szerint azon felül, hogy ez nem szolgálná a kerületben élők érdekeit, politikailag is kockázatos mindkét oldal számára. Ráadásul indok sincs rá szerinte, hiszen a kerület hivatala, intézményei és cégei is működnek, a testület döntésképes, sikeresen módosították a költségvetést is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: V. Naszályi Márta – Forrás: V. Naszályi Márta polgármester Facebook oldala