Nagy János Szigetszentmiklós újraválasztott polgármestere rekordot döntött azzal, hogy Budapest környékén neki kellett a legtöbb jelölttel megbirkóznia. Ahogy azt elsőként megírtuk itt a Budapestkörnyéke.hu hírportálon, kilencen akartak polgármesterek lenni a csepeli agglomeráció legnagyobb városában. Nagy János elsőként szólalt fel a polgármesterek közül Magyar Péter rendezvényén, azonnal botrány lett belőle.

Kilenc induló

“Ügyes ez a Jani” – írják a Facebookon Nagy Jánosról, Szigetszentmiklós újraválasztott polgármesteréről, aki magabiztos győzelmet aratott most vasárnap. Miklóson összesen kilencen versenyeztek a Városháza megszerzéséért. 37 százalékkal Nagy János civil mozgalma, az Egységben a Városért csapat győzött. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Lenyomta a Fideszt és az ellenzéket

Nagy Jánost a Fidesz jelöltje követte 33 százalékkal, majd a DK-Párbeszéd-Zöldek-MSZP-LMP-Nép Pártján közös jelöltje, Kocsis Éva következett 14 százalékkal. A többi jelölt 5 százalék alatt kapott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Érdekes kapcsolat

Sokan többet vártak a DK jelöltjétől, hiszen Kocsis Évának erős kampánya volt a közösségi oldalakon és a városban, ráadásul több ügybe is látványosan beleállt. Az ellenzék és Nagy János kapcsolata azért érdekes, mert a 2019-es önkormányzati választáson még ellenzéki támogatással lett polgármester.

Gyorsan romló viszony

Nagy János és a DK viszonya gyorsan megromlott, kirúgta DK-s alpolgármesterét, aki később beperelte őt. A városban arra számítottak, hogy az ellenzéki összefogásnak sikerül revansot vennie azért, amiért szerintük egykor Nagy János elárulta őket. Végül nem sikerült Nagy Jánost kitenni a városházáról.

Valakihez mindig igazodni kell

A szigetszentmiklósi polgármesternek nem lesz könnyű dolga, ugyanis civil szervezetének nincs többsége a képviselőtestületben. A 15 fős testületben 5 embere van Nagy Jánosnak, 7 képviselője van a Fidesznek, a DK-s ellenzéki összefogásnak 2, a Momentumnak pedig 1 képviselő jutott. Nagy Jánosnak így vagy a kormánypártokkal, vagy azzal az ellenzékkel kell összefognia, amelyikkel csúnyán összeveszett.

Fúrni fogják

A polgármester helyzetét az is nehezíteni fogja, hogy a testületben ott lesz három polgármester-jelölt képviselő is. Polgármester akart ugyanis lenni a DK-s Kocsis Éva, a fideszes Vántsa Botond és a momentumos Gyurtsik József is. Ebből ez látszik körvonalazódni, hogy sokan fogják erősen fúrni Nagy János polgármestert.

Megszokták őt az emberek

Nagy János városvezetőként az elmúlt öt évben ügyesen használta a közösségi médiát. Napi rendszerességgel posztolt, hetente élő videós fogadóórákat tartott, ahol bárki kérdezhetett tőle. A városban öt év alatt megszokták az emberek, hogy Nagy János a polgármester, ráadásul könnyen megtalálható, elérhető. 

Nem könnyű leváltani egy polgármestert

Egy regnáló polgármestert nem könnyű leváltani. Nagy Attila Péter politikai elemző szerint, mivel a polgármesterek dominálják a helyi médiát, és a rengeteg szerepléssel állandóan a nyilvánosság előtt vannak, ezért nagy körülöttük a felhajtóerő. Az elemző szerint egy hivatalban lévő polgármestert nagyon nehéz kinyírni.

Kihúzta a gyufát

Nagy János azzal is rekorder, hogy polgármesterként az első volt, aki felszólalt Magyar Péter egyik tüntetésén. A Kossuth téren azzal húzta ki a gyufát, hogy utalt Jószai Attila volt DK-s képviselőre, akit ő menesztett az alpolgármesteri pozícióból. Nagy János azt mondta a tüntetésen, hogy Jószai Attila gyakran látogatja meg Kövér Lászlót a helyi házában. A DK szerint viszont Jószai nemhogy nem járt Kövér Lászlónál, de nem is beszélt vele soha.

6 milliós jutalom

„A Demokratikus Koalíció hazugságai miatt beperli Nagy Jánost, Szigetszentmiklós Fidesz-kollaboráns polgármesterét. Nem véletlenül állított vele szemben ellenjelöltet a DK és a Momentum is Szigetszentmiklóson, hiszen Nagy János – ‘ellenzéki’ polgármesterként – a fideszes képviselőkkel szavaztatta meg hatmilliós jutalmát, Jószai Attila tiltakozása ellenére” – írta akkor a DK a közleményében. 

Jogszerűtlen kirúgás

Jószai Attila menesztése egyébként jogszerűtlen volt, de aztán Jószai maga mondott le, állítása szerint azért, mert szerinte Nagy a 2019-es választási programjukkal ellentétes döntéseket hozott, például vele személyes kapcsolatot fenntartó cégeket juttatott előnyökhöz. 

Ugrásra készen állnak

Úgy tűnik Szigetszentmiklóson a háború folytatódni fog. Nagy Jánosnak nem lesz könnyű dolga, rengeteg különböző érdeket kell összefésülnie, ráadásul egy olyan képviselőtestületben, ahol ugrásra készen állnak, hogy a székébe ülhessenek. Meglátjuk, hogy öt év múlva is azt mondják-e majd a Facebookon a polgármesterről, hogy “Ügyes ez a Jani”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere – Forrás: Facebook/Nagy János