A babatervezés időszaka igen izgalmas, kihívásokkal teli szakasza életünknek. Ilyenkor rengeteg mindenre fel kell készülnünk: a csodálatos pillanatok mellett a nehézségekkel, megoldandó problémákkal is muszáj szembesülnünk. Ha így teszünk, akkor a felkészülés, majd a babavárás és azt követő hónapok, évek is sokkal kellemesebben telhetnek.

Életszakaszok, kihívások

Az ember élete – legyen az rövidebb vagy hosszabb – különböző szakaszokra osztható, melyek az alábbiak:

  • Gyermekkor, anyagi függés a szülőktől (max. 25-30 éves korig)
  • Önálló életvitel kezdete/anyagi felhalmozás (min. 18-25-től max. 35-45 éves korig) Prioritás: saját lakás, kocsi, érvényesülés, családalapítás
  • Érett szakasz/van már valamekkora vagyoni tartalék (35-45-től 55-65 éves korig) Prioritások: erősebb karriervágy vagy – ritkán – egyre több szabadidő választása (több jövedelem-kevesebb munkával), környezet elismerése iránti vágy, magas társadalmi státusz, stb.)
  • Nyugdíjas évek/vagyon megőrzése, átörökítése (55-65 évtől) Prioritások: társadalmi helyzet megőrzése, elért vagyoni helyzet stabilizálása, utódok segítése

Természetesen lehetne más csoportosítást is kialakítani, a fentiek kicsit vagyoni, befektetési szempontból veszik sorra az egyes életszakaszokat.

Abban azonban biztosan nem lehet nagyot tévedni, hogy életünk egyik nagy „vízválasztója” a gyermekvállalás, a baba érkezése. Amikor megtudtam, hogy a feleségem terhes, egy nap alatt megváltozott az életem. Sokkal felelőségteljesebben gondolkoztam, éreztem, hogy ez már nem csak rólam szól, egy másik ember életére kell vigyáznom, igyekeznem azt jobbá tenni. Igen, a baba érkezése mindent megváltoztat. Komoly anyagi terhet is jelent, végig kell gondolnotok, hogy elég lesz-e a lakás, biztos-e a munkahelyed, mennyi időre maradhat majd otthon az anyuka a babával, és még sorolhatnánk.

A baba érkezésére fel kell készülni

Éppen most született a környezetünkben egy baba, a szülők előre megvásároltak egy csomó ruhát, mivel az orvos azt mondta, hogy kisfiú lesz. Aztán lányuk született. Ma már ritka az ilyen orvosi „hiba”, a szülők is inkább úgy gondolkoznak, hogy mindegy, csak egészséges legyen a baba, a ruhát meg megveszik újra – kicsit lányosabb színekben.

Ezen a sztorin csak mosolyog az ember, de azért jelez egy sor helyzetet, amire fel kell készülnötök nektek is. Hol fogtok szülni? Apás szülés lesz-e? Ki fog segíteni a kezdeti időszakban (előkerülnek a nagymamák)? Legyen a kezdetektől gyerekszoba vagy aludjon a kicsi veletek?

Mindenkinél máskor kezdődik a baba érkezésére történő felkészülés. Van, aki úgy gondolja, hogy ez már a megfelelő párválasztással elkezdődik – hiszen jó dolog, ha mind a ketten stabil kapcsolatot, tervezett jövőt és gyermekeket szeretnének: közösen. Van, akinél ez a felkészülés csak a terhesség felismerésével veszi kezdetét. Innentől azonban már ketyeg az óra.

Kedvezményes hitelek és családi kedvezmények

A lakástámogatási lehetőségek sok fiatal család számára jelentenek komoly segítséget – különösen gyermekvállalás esetén. A lakásvásárlás életünk egyik legnagyobb jelentőségű döntése, szánjatok rá elegendő időt, ha kell, akkor keressetek független tanácsadót, használjátok az internetes hitelkalkulátorokat a banki ajánlatok összehasonlításához! Kis hazánkban nagyon családpárti a kormány, így aztán rengeteg kedvezményt vehetnek igénybe a babát vállaló párok. Lássuk ezeket egy kicsit csokorba szedve:

CSOK-támogatás és CSOK-hitel

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy lakáscélú támogatás, amely a családok, gyermeket vállaló fiatal párok lakhatását segíti. A CSOK igénybe vehető új és használt lakás vásárlásához, építéshez és bővítéshez is. Olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek mértékét a lakáscél és a gyermekszám határozza meg. A CSOK támogatás mellé kedvezményes CSOK hitel is igényelhető.

Falusi CSOK

A falusi CSOK is vissza nem térítendő lakástámogatási lehetőség, amelyet használt és új ingatlan vásárlására, bővítésre, korszerűsítésre is igénybe vehettek a megjelölt 2679 kistelepülésen, de sajnos már csak 2022.június 30-ig.

Babaváró hitel

A babaváró hitel akár tízmillió forintos összegű, szabadon felhasználható hitel, amelynek a futamideje akár 20 év is lehet. Az első gyermek megszületésekor kamatmentessé válik, három gyermek után pedig a teljes fennálló hiteltartozást az állam babaváró támogatásként nyújtja. Házastársak igényelhetik, ahol a feleség legfeljebb 40 éves. Ez a lehetőség is megszűnik 2022. év végével.

Zöld hitel

Azok számára, akik új lakásban gondolkoznak, nincs kedvezőbb hitel a Zöld hitelnél.  A maximum 2,5 százalékos fix kamatozású hitel keretét az MNB kezdetben 200 milliárd forintos keretösszegig bocsátotta a bankok rendelkezésére, majd újabb 100 milliárd forinttal emelték meg ezt a keretet – de ez is gyorsan el fog fogyni, mert nagy az érdeklődés. Elvárás, hogy az ingatlannak energiatakarékosnak kell lennie: 80 kWh/m2/év primer energiafelhasználást kell tudnia és BB energetikai besorolást.

Hitelelengedés

A második gyerek megszületése után egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot engednek el a már felvett hitelből. A kérelmet a lakáscélú hitelszerződés adósa nyújthatja be a kormányhivatalhoz.

Illetékmentesség

2021. január 1-jétől a CSOK-támogatással vásárolt lakások esetében nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Az illetékmentesség a lakás vételárától függetlenül jár, és újépítésű, valamint használt lakás vásárlása esetén is igénybe vehető. Az illetékmentességnek nem feltétele a CSOK-hitel felvétele, elég csak a támogatást felvenni. Van egy másik illetékkedvezmény is, amelyet a 35 év alatti fiatalok az első lakásuk megvásárlásakor vehetnek igénybe. Ekkor az illeték a szokásos 4% helyett 2%, ha az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. (Hát ilyen ingatlan sajnos már nem nagyon van, elfelejtették ezt az összeget az élethez igazítani…)

ÁFA-kedvezmények

Újépítésű lakás vásárlása vagy generálkivitelezéssel megvalósuló építése esetén az 5%-os ÁFA igényelhető vissza, amennyiben a finanszírozáshoz CSOK is kapcsolódik. Amennyiben saját kivitelezésben épül az új lakás, az ÁFA 5 millió forintig visszaigényelhető. Nézzetek utána a további fontos részleteknek is, mert az ÁFA-visszatérítés a bonyolultabb támogatások közé tartozik!

Nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása

2022. december 31-ig lehet igényelni a nagycsaládosoknak ezt az autóvásárlási támogatást, amivel maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, de legfeljebb a bruttó vételár 50%-át igényelhetik 7 személyes autó vásárlásához.

Élethosszig tartó SZJA-mentesség

A négy vagy több gyermeket szült vagy örökbe fogadott és saját háztartásában nevelő vagy felnevelt többgyermekes anyák a munkával szerzett jövedelmük után SZJA-fizetési mentességet kapnak 2020. január 1-jétől.

Nagyszülői gyed

Ha a szülők úgy döntenek, hogy mindketten dolgozni szeretnének, akkor a még nem nyugdíjas nagyszülő igénybe veheti ezt a lehetőséget maximum a gyermek 2 éves koráig. Az összeg a jövedelem alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

Lakásfelújítási támogatás

Ha a legalább egy gyereket nevelő család 2021. január 1-je után lakásfelújításba kezd, akkor a költségeik felét, de maximum 3 millió forintot vissza nem térítendő állami támogatásként megkaphatnak. A támogatás fele az anyagköltségre, másik fele a munkadíjra vonatkozik. A felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a csok lehetőségével.

Ami a babavárásnál még fontos lehet

A fentiekben elsősorban a lakáskérdéssel, legfontosabb támogatási formákkal ismerkedhettetek meg, azonban kétségtelenül van még egy sor egyéb kérdés is, amelyre oda kell figyelni a baba érkezését várva. Van, aki az anyukája, barátnői beszámolóit hallgatja meg, mások falják a gyermekvállalásról szóló könyveket. Az internetnek köszönhetően számtalan blogot találunk, YouTube-videókat, fórumokat, Facebook-csoportokat, stb.

A fontos eszközbeszerzéseket is végig kell gondolnotok, a lakás bababiztossá tétele sem mindig egyszerű. Ha szükséges, akkor ezekhez a feladatokhoz is vehettek fel személyi kölcsönt, ekkor is érdemes a hitelkalkulátorok használatával átvizsgálni a banki ajánlatokat, kiválasztani a legalkalmasabb törlesztő- futamidő-jövedelem-hitelösszeg kombinációt.

Tapasztalatból mondom: a védőnői szolgálat hatalmas segítség. Nem csak a gyakorlatban, de pszichésen is jó érzés, hogy van kihez fordulni, bármilyen babával kapcsolatos kérdésben készségesen segítenek.

Természetesen a babavárás izgalma és sok-sok teendője nem feledtetheti velünk azt az örömet, amit egy csöppség érkezése jelent az egész család számára. Élvezzétek ki a gyermekvárás és a baba megérkezésének minden boldog pillanatát, ne csak feladatként gondoljatok erre a fontos eseményre.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!