Szerda este a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le. A választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség. Vitézy Dávid örül a választási bizottság döntésének, Karácsony Gergely szerint nem kellett volna Szentkirályi visszalépésével trükközni és akkor most nem lenne keveredés.

324 szavazat a tét

A bizottság 12:4 arányban döntött arról, hogy elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását. A választás estéjén szinte végig olyan szoros volt a verseny, hogy Vitézy már akkor azt mondta, hogy újraszámolják majd a szavazatokat. Miután Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, Vitézy bejelentette, hogy megfellebbezik a nem jogerős eredményt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nem egységesen húzták ki

Vitézy Dávid személyesen vitte az állítólagos bizonyítékokat a Fővárosi Választási Irodához. Szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki a nevét, másrészt azért, mert szerinte sok érvényes szavazatot érvénytelennek számoltak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jogorvoslat mindenkinek jár

Karácsony Gergely úgy reagált a választási bizottság döntésére, hogy a jogorvoslat mindenkinek jár. “Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak.” – írja közösségi oldalán Karácsony, majd így folytatja:

Szentkirályis színjáték

“Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét. Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította.” – fejti ki véleményét a főpolgármester. 

Fideszes többség döntött

Karácsony Gergely szerint most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat Vitézy Dávid, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. “Ezek a „bizonyítékok”, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?” – teszi fel a költői kérdést a főpolgármester.

Tisztán kell látni

Vitézy Dávid azt írta a közösségi oldalán, hogy a demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. „Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni.” – írta Vitézy. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – A fotó illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült