Az idei év extrém időjárását az jellemezte, hogy amikor kellett volna csapadék, nem esett az eső, amikor viszont az érési időszakban napsütésre lett volna szükség, extrém mennyiségű csapadék hullott.

Akár az alma-, akár a meggytermelést nézzük, az időjárás egyik területen sem ígér olyan hozamot, amely valamiféle jövedelmet adna a termelőknek – mondta Raskó György szerda reggel az ATV-ben.

Az agrárközgazdász ennek ellenére optimista, mert a kapásnövények, tavaszi vetésű növények, a kukorica és napraforgó szépen fejlődnek, és a búza is erőre kapott. Kalászos gabonából és más szántóföldi növényekből jó lesz az idei termés Magyarországon – tette hozzá a szakember.

Ami a gyümölcsöket illeti, ott Raskó szerint igaz, hogy az átlagos termés fele lesz az idei. Ráadásul a mezőgazdasági munkaerőhiány miatt a meglévő termést sem tudják leszedni. Még falun sem szedik le az emberek a gyümölcsöt a saját kertjükben – jegyezte meg az agrárközgazdász.

Szerinte az időjárás okolása helyett többet kellene foglalkozni a mezőgazdasági munkaszervezés problémáival. Ráadásul a bogyós gyümölcsöknek, az olyan fontos termékeknek, mint a meggy meg az alma, alacsony a jövedelmezősége, így a nagy kertészeti vállalkozások az elmúlt években veszteségesek voltak.

Ami a fogyasztókat illeti, számukra sok jót nem tud ígérni az agrárszakember. Ahogy a cseresznye ára is 1000 forint körül volt, hasonló lesz a helyzet a meggyel – mondta Raskó György, aki szerint a kajszibarack ára is 800-1000 forint körül lesz, hiszen a termés gyakorlatilag elfagyott.

A görögdinnyének napfényre és melegre van szüksége, ami eddig nem nagyon volt Magyarországon – tette hozzá a szakember, aki szerint amiatt hosszú ideig piacvezető lesz Magyarországon a dél-európai országokból importált görögdinnye.

Kiemelt kép: illusztráció