Jelentős üzemanyagár emelkedéssel zárjuk a júliust. Pénteken a benzin átlagára történelmi rekord szintre emelkedik, már bőven 500 forint feletti árakat is lehet látni Budapest környékén. Miért emelkednek most megint az üzemanyagárak és mire számítsunk még a kutakon?

Minden idők legmagasabb árai

Ismét emelgethetik a szemöldöküket az autósok a benzinkutakon, ha meglátják a friss árakat. Péntektől minden idők legdrágább hazai benzináraival találkozhatunk, ezzel együtt a dízel is az egekbe száll. A benzin 5, a dízel 6 forinttal kerül többe egyik napról a másikra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Messze kerüld el

95-ös benzint a legolcsóbban 414 forintért, legdrágábban 502 forintért kapunk. Dízelt pedig 406 és 498 forint közötti összegért árulnak az ország benzinkutjain. A legdrágább töltőállomások általában a tranzitútvonalak mentén, az M1, M0, M5-ös autópályák pihenőinél vannak. Érdemes ezeket jó messziről elkerülni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Olcsóbb kutak

A legolcsóbb kutak gyakran a diszkontláncok vagy a nagy áruházak környékén érhetők el. Legendásan olcsóbb az Auchan és az Aldi, de a Budapesten belüli Lukoil vagy Mol kutak sem drágák az autópályákhoz képest.

Ezeket kell keresni

A Holtankoljak.hu adatai szerint Budapesten és környékén 95-ös benzint a legolcsóbban a Bartók Béla úti Lukolinál és a szentendrei Avia kuton kapunk. Dízelt pedig a csepeli Szent István úti Molnál vagy a 9. kerületben a Hunyadi János úti Lukolilnál tölthetünk a tankba. A portálon nem közlik az Auchan és az Aldi árait, így nem kizárt, hogy ott ennél is olcsóbb az üzemanyag.

Miért drágul már megint a benzin?

Egy év alatt 20%-ot emelkedtek Magyarországon az üzemanyagárak. Ennek egyik fő hajtóereje, a covid-után beindult világgazdaság és a nyári turisztikai szezon. Több autó, több kamion, több hajó közlekedik, ezekbe több üzemanyag kell, vagyis nagy a kereslet, nem elegendő az a kőolajmennyiség, amit éppen a felszínre hoznak. Több kell a világnak.

Romlik a forint

A másik áremelő tényező az egyre kevesebbet érő forint. A pénzromlás üteme drámai, cikkünk megjelenésekor 360 forintot kell adni egy euróért a bakközi piacon, ez azt jelenti, hogy a valutaváltóknál 370 alatt már nem nagyon kapunk eurót. Ha az euró és azzal együtt a dollár is többe kerül, akkor az szintén emeli az üzemanyagok árát, hiszen a MOL dollárban fizet azért a kőolajért, amiből Százhalombattán benzint és gázolajat állítanak elő.

Mi jön még?

Van egy rossz hírünk! Várhatóan tovább drágulnak az üzemanyagok. Nem csak Magyarországon a világon mindenhol, hiszen az olaj ára is emelkedik. Cikkünk megjelenésekor 70 dollár körül mozgott egy hordó nyersolaj ára, a szakértők szerint ez 100 dollárig is felkúszhat az elkövetkező hónapokban. Ez csaknem 40%-os drágulást jelent, de nézzük csak az alábbi grafikont!

Így áll össze a benzin ára

Egyharmad olajár

Jól látszik, hogy a világosszürkével jelzett terület, a termelői ár, vagyis az olaj ára mindössze egyharmadát teszi ki az árnak. Ha az 40%-ot drágul az összességében nem emel olyan nagyot az üzemanyagok árán.

Kétharmada az államé

Ha jobban megnézzük a benzinár összetételét látszik, hogy a legnagyobbat az állam kaszálja az autósokon. Az üzemanyagok árának több, mint a 60%-át az állam teszi zsebre. Ez azt jelenti, hogy egy 20 ezer forintos tankolásnál 12 ezret valójában az államnak fizetünk. A maradék 8 ezerben van az olaj világpiaci ára, az üzemanyag előállítási költsége, a benzinkút működtetése, nyeresége és hasonló összegek.

Nagyot kaszál az állam

Minél drágább tehát a benzin, annál jobban jár az állam, ugyanis nagyobb a jövedéki adó és az ÁFA összege. Elvileg a közös vagyonunk, a nemzeti vagyon gyarapodik minden egyes tankolásnál. Kár, hogy soha egy politikustól sem lehet azt hallani, hogy most megugrott a benzin ára, milliárdokkal több került az államkasszába, ezért most több óvodát, kórházat, iskolát fogunk építeni.

Görögország, Olaszország 600 forintos árakkal vár

Más országokban sem jobb a helyzet. Magyarországról nézve a finnországi vagy a görög, olasz 600 forintos benzinár durvának tűnik, de lehet, hogy hamarosan mi is találkozunk majd ilyen árakkal. A legdrágábban jelenleg Hollandiában lehet tankolni, ott már 700 forintot közelíti a benzin ára. Egyre biztosabb, hogy a drágábban megvásárolható elektromos autók nemsokára versenyképesek lesznek a benzines és dízeles modellekkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Benzinkút – Fotó: BPK