Noha szerdán jelentősen csökkenni fognak az árak, ez azonban ne tévesszen meg senkit sem. A magasabb olajár éves szinten fél százalékponttal emelheti tovább az inflációt Magyarországon, ami már így is a legmagasabb az unióban.

Elképesztő ugrás

Akár ötven forinttal is drágulhat heteken belül az üzemanyag literje – hangzott el az RTL híradójában a Gazdaságkutató Intézet (GKI) prognózisára hivatkozva. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Áthárítják az ársapka miatti veszteségeket

Nem ismeri a féket a drágulás Magyarországon. Hónapok óta többe kerül az üzemanyag nálunk, mint a környező országokban. A kutasok azt mondták, a megemelt különadót és az ástop miatti veszteségek egy részét hárították az autósokra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem lett alapanyaghiány a szankciók miatt

Most olcsóbb a gázolaj, mint a magyarországi autók többségét hajtó benzin. Már átlag 25 forint az árkülönbség literenként, ilyen 16 éve fordult elő utoljára a Portfolio szerint. A nagy kútláncokat képviselő ásványolajszövetségnél azt mondják, nem vezetett alapanyaghiányhoz az unió Oroszország elleni szankciója, és kevesebb gázolaj fogyott az enyhe tél miatt.

Most szerdán csökkenés lesz

Kisebb energiaigény merült föl a fűtési felhasználásban, ez is segítette azt, hogy a gázolaj jegyzésára jelentősen csökkenjen – magyarázta a szervezet főtitkára, Grád Ottó. Egyelőre átlagosan 585 forint egy liter gázolaj az országban, és 610 forint a benzin átlagára a holtankoljak.hu szerint. Azt mondják, szerdán 6-7 forinttal csökken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára.

Ezért tankolhatunk kevesebbért

A szerdára bejelentett árcsökkenést még a forint erősödésének köszönhetjük, ami a múlt héten elég nagy mértékű volt a dollárral szemben, de az, hogy ez milyen mértékben jelenik majd meg a benzinkutak kiskereskedelmi áraiban azt szerdán fogjuk látni – fogalmazott Bujdos Eszter, a portál ügyvezetője.

Később aztán eldurvul a helyzet

A szerdai árcsökkenés csak átmeneti lehet az elemzők szerint, a GKI nyárig 650 forintos üzemanyagra számít. Az olaj ára egyetlen hónap alatt ötödével, hordónként 87 dollárra ugrott, miután a legnagyobb olajexportáló országok termeléskorlátozást jelentettek be.

Ennyivel fizethetünk többet

Ezért a Nemzetközi Energiaügynökség úgy számol, az év második felében napi 2 millió hordó olaj hiányzik majd a világpiacról. A GKI szerint Magyarországon 50 forinttal drágulhat az üzemanyag literje a következő két hónapban.

Már nem kell sok

A 100 dolláros olajár az ablakban van, tehát bármikor elérhetővé válik a közeljövőben. Ami viszont azt is jelenti, hogy körülbelül 6-8 százalékos emelés várható csak emiatt a kutakon – ismertette a cég vezérigazgatója, Molnár László. Mindez pedig továbbgyűrűzik más termékek áraiba.

Uniós rekorder a magyar infláció

A GKI úgy számol, a magasabb olajár éves szinten fél százalékponttal emelheti tovább az inflációt Magyarországon, ami már így is a legmagasabb az unióban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Pixabay.)