A rezsicsökkentés ősztől nem mindenkire vonatkozik. Az önkormányzatok és a cégek, vállalkozások egy része is kikerül a kedvezményezettek köréből. Sok olyan vállalkozó lesz, aki egyik napról a másikra négyszeresen drágább gáz,- és villanyárakkal találja magát szembe.

Sokaknak drágább lesz az áram és a gáz

A kormány két hete hozott rendeletet arról, hogy valamennyi önkormányzat, illetve a cégek jelentős része kikerül a rezsicsökkentés hatálya alól, azaz augusztus 1-jétől jóval magasabb áron vásárolhatja meg a gázt és az áramot – írja a Népszava.

Négyszeres ár

Az új döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tarifa augusztustól a jelenlegi céges hatósági ár négyszerese, vagy másképpen számolva a lakossági ár hatszorosa lesz. Ez óriási sokk lehet több vállalkozó számára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Cégek tízezrei fizetnek többet

kormányrendelet szerint augusztus 1-jétől évi 1489 köbméter gázfogyasztásig a legfeljebb óránként 20 köbméteres fogyasztású mikrovállakozások kedvezménye marad meg, ami azt jelenti, hogy az összes önkormányzaton kívül több tízezer cég szorul a kedvezményes körön kívülre.

Kedvezmény nélkül

A köbméterenkénti, kedvezmények nélküli tarifa nettó 460 forint lesz, ám ez az ár az áfán kívül nem tartalmazza a jövedéki adót és a készletezési hozzájárulást sem, azaz az érintett csoportnak végeredményben ennél sokkal többet kell fizetnie.

Többet kell fizetni

Ami a villamosáramot illeti, a Magyar Villamosművek azt írta: a jogosultságukat megtartó cégeknek éves 4604 kilowattórás (kWh) fogyasztása feletti részért kWh-nként 106,17 forintot kell leszurkolniuk. Érdemes tudni, hogy a lakossági ár jelenleg 36,4 Ft/kWh és egy átlagos családi ház éves energiafelhasználása 2000-3000 kWh között mozog.

Rezsi- és honvédelmi alap

Május 26-án jelentette be a kormány, hogy bevezeti az extraprofitadót, amelynek köszönhetően növelhetik a rezsivédelmi és egy honvédelmi alap bevételét. A döntéssel több szektor képviselőit kötelezik arra, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. 

Figyelni fog a kormány

A döntés után nem sokkal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza, hogy a szolgáltatók ne a fogyasztókra terheljék az extraprofitadót. Ebben az esetben ugyanis azt ígérte: növelni fogják az adó mértékét, így büntetve a trükközőket. Nagy kérdés, hogy például egy pék, hogyan tudja majd a kemence fűtéséhez szükséges energia árának megnégyszereződését nem érvényesíteni a kenyér és péksütemények árában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció