A gázolaj esetében történelmi drágulásról beszélhetünk, mivel ilyen mértékű áremelkedést sokan még nem tapasztalhattak meg. Azonban nem marad tartósan 620 felett az árszint.

Sokkal többet kell fizetni

Csütörtöktől ismét jelentős mértékben, 15 forinttal drágul a gázolaj – írja a Népszava. A lap számításai szerint a szerdától érvényes, hasonló szintű emelést is beleszámítva, a magánautósok eddig még soha nem szembesültek egy hét alatt 30 forintos dízeldrágulással. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Volt már ilyen

Noha a hatósági áras időszakban – tavaly december 6-ig érvényes üzemanyagárstop időszakában – a piaci ár több alkalommal is megugrott, ezt azonban sokan nem érezték meg, mivel a magánautósokra, valamint a mezőgazdasági gépekre nem volt érvényes a növekedés.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megdől a rekord

Péntektől azonban durva emelkedés érkezik, ugyanis a gázolaj literjéért 628 forintot kell adni. A benzinesek megúszták a kisebb mértékű drágulást, amely 627 forintra kúszik. Mindez öt forintos többletet jelen. Persze ebben az esetben is féléves rekordról beszélhetünk.

Itt lehet a legolcsóbban tankolni

A legolcsóbban szerdán egy martonvásári magánkútnál lehetett benzint kapni – egészen pontosan 562 forintért. A gázolajért a Pest vármegyei Csemő településen kellett a legkevesebbet fizetni, 552 forintot. Talán nem meglepő, de egy M4-es mellett található MOL-kút volt a legdrágább mindkét üzemanyag-típus esetében.

Tényleg igaz a száz forintos eltérés

A Cegléd közelében található egységnél 674 forintos benzin- és 659 forintos gázolajtarifával találkozhattak az autósok. Utóbbi példa pedig fényesen bizonyítja a sokszor elhangzó kijelentés igazságtartalmát is, miszerint az egyes kutak közt akár száz forint is lehet az eltérés.

Rövid idő alatt nagy a drágulás

Az üzemanyagok tekintetében az elmúlt hetekben alaposan meglódultak az árak. A Népszava számításai szerint a mostani emeléssel együtt is a benzin 51, a gázolaj pedig 63 forinttal, vagyis körülbelül tizedével kerül többe. Mindezt tovább fokozza, hogy a drágulás több mint fele az elmúlt két hétben következett be.

Nem lesz tartósan 620 felett az üzemanyagár

A nagy hazai kútláncokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára azt mondta, hogy a folyamatokban a nemzetközi olajárak és a forint gyengülése is szerepet játszott. Grád Ottó szerint ugyanakkor az árak nem maradnak tartósan 620 forint felett.

Emelkedik a jövedéki adó

Várakozását azzal magyarázta, hogy a betakarítási munkák minden szeptemberben élénkítik a gázolajpiacot. Azonban akad még egy tétel, amely igazából jövőre lesz az autósok számára igazán húsbavágó. Ez pedig a jövedéki adó emelése.

Gyenge forinttal számol a kormány

2024 első napjától ugyanis bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Grád Ottó ezzel kapcsolatosan megjegyezte, ennek mértékét a kormány a jelenleginél jóval gyengébb forintárfolyamot alapul véve számolta ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)