Régen látott nagyságú demonstrációt hoztak össze péntek este a magyar youtuberek, akik felháborodtak azon, hogy a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter felmentett egy pedofilvédőt. A tüntetés azonban ennél többről szólt. Nagy figyelmeztetés volt a kormánypártok számára.

Meglepően sokan jöttek el

A kormány számára elgondolkodtató látvány lehetett az a rengeteg ember, akik Pottyondi Edina youtubos megmondó ember kezdeményezésére jöttek össze péntek este a Hősök terén. Le kellett állítani a metrókat, trolikat, mert az Andrássy út közepéig ért a tömeg, több mint 50 ezren érkeztek a helyszínre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Politikusokban csalódott emberek

Megváltozott a világ. A harmatgyenge ellenzéki és álellenzéki parlamenti pártok nem is álmodhatnak ilyen nagyságú saját eseményről. A bennük és a kormányban csalódott civilek jöttek össze péntek este Budapesten. “Elképesztő ereje van ennek az összefogásnak” – mondta Gulyás Márton youtuber a tüntetésen. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kormányellenes hangulat

A beszédek során többször skandálta a tömeg, hogy “mocskos Fidesz” láthatóan rengeteg dühös ember van az országban. A helyszínen sok tízezren voltak, közben az online közvetítéseken is milliók látták mi történik péntek este Budapesten. Valami elindult. “Elegünk van” skandálta a tömeg.

Elég lett volna egy szikra

A tüntetés szónoklatainak középpontjában a gyermekvédelem állt. A tüntetésnek a címe “Odakint szörnyek járnak” volt, ennek apropóján több felszólaló is kritizálta a kormányt. A szervezők jól kezelték a tömeget, de érezhetően elég lett volna egy szikra, hogy a demonstráció egy óriási kormányellenes akcióvá alakuljon át és ellepjék a dühös emberek Budapest utcáit.

Pedofil maffia

A szónokok többsége burkolt vagy burkolatlan kormánykritikát fogalmazott meg a bicskei gyermekotthonban történtek miatt. A főszónok, Pottyondi Edina a kormány és az állam felelősségét firtatta, független vizsgálatot szorgalmazott: “Nem tudjuk, hogy a pedofil maffia, kiket engedett még el. Hány ilyen eset lehet még? Nincs válasz, csak ócska kommunikációs panelek vannak. Ja, és lecseréltek két lélegző golyóstollat” – mondta Edina, utalva Novák Katalin és Varga Judit lemondására. 

Alávaló kegyelmi döntés

Pottyondi hozzátette: “A köztársasági elnök az alávaló kegyelmi döntése után nem kérdésekkel, ügyészekkel, újságírókkal néz szembe, hanem a pénzes postással. Ő mostantól az élete végéig minden hónapban viszi neki a 4,5 millió forintos nyugdíjat, a hallgatás bérét. A volt államfő büntetése, hogy élete végéig luxusban kell élnie” – mondta a youtuber.

Ehetetlen moslék

A vezérszónok lényegében az oktatást, az egészségügyet és a gyermekvédelmi rendszer működését kritizálta. “A gyümölcs drága, a menzakaja és a korházi koszt ehetetlen moslék. Ezt mindenki elmondta ezerszer, de hiába. A bicskei gyerekek is már 13 éve szóltak, hogy undorító, amit az igazgató művel velük, de a kormány azt mondta, hogy minden rendben, nincs itt semmi látnivaló, még ki is tüntették a pedofil igazgatót” – tette hozzá Pottyondi Edina.

Ez az út eleje

“Az a hatalom, amelynek nem kell félnie a számonkéréstől az árvákat prédává, a többieket szolgává teszi. Uraságok, hűbérurak és ispánok országa lesz. A kiváltságosok helikoptereznek, közben másokat az utcán hagy a betegszállító.” A vezérszónok azt is elmondta, hogy a Hősök terére eljött 50 ezer demonstráló nem elég a változáshoz, de jó kezdet. “Ez nem az út vége, hanem az út eleje” – tette hozzá Pottyondi Edina. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt tudod visszanézni az összes beszédet

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból