Budakalászon nem vacakolnak tovább. Az önkormányzat a saját eszközeit felhasználva jelentősen, 32 hektárral csökkentette a beépíthető területek nagyságát. Budakalász fejlődését új alapokra helyezik. Tiszteletben tartják a természeti és épített értékeket, a közösségi térigényeket pedig úgy szolgálják, hogy városunk klímabarát és fenntartható fejlődésű kisváros legyen.

Megígérték, megcsinálták

A 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület 2019-ben azt ígérte a budakalásziaknak, hogy felülvizsgálja a területrendezési eszközöket, leállítja a területrabló lakópark-építéseket és a többségi érdekek mentén szigorítani fogja az építési szabályokat. A Képviselő-testület minap elfogadta az új szabályozási tervet és az új építési szabályokat. Az eddig beépítésre szánt területek 32 hektárral csökkentek. A településrendezési eszközök Budakalász fejlődését új alapokra helyezik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Nincs elegendő hely

A kérdés nem az, hogy jó vagy rossz, ha növekszik a lakosságszám, hanem fel van-e készülve erre a település. Budakalász esetében már 15 évvel ezelőtt is egyértelmű nem volt a válasz, hiszen a víz- és csatornahálózat, az utak, a bölcsődei, óvodai férőhelyek, az egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés színvonala régóta nem képes követni a nagymértékű betelepülést. Ideje volt, hogy a közösség érdekei végre a magánérdekek elé kerüljenek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Boldogabb Budakalász

“Amikor átvettük a város irányítását, jeleztük: a fejlődés számunkra nem az, ha Kalászon valami „több” vagy „nagyobb” lesz, hanem ha az itt élők boldogabbak lesznek. Vállaltuk, hogy megállítjuk a korábbi káros folyamatokat, a természeti környezetből pedig megőrizzük, ami még megmaradt, sőt, vissza is állítunk az elveszett értékekből – fogalmazott a testületi ülésen Göbl Richárd polgármester.

Sok éves munka

2020-ban az Élhető Budakalász program beindításával elindult a több éves munka.  A tervezéskor a széleskörű lakossági egyeztetés és véleményfelmérés után elsőként az új Településfejlesztési koncepció készült el, ezt 2022 őszén fogadta el a Képviselő-testület. Az új településrendezési eszközök készítése során a tervező feladata az volt, hogy a lakosság túlnyomó többségének véleményére és igényeire támaszkodó Településfejlesztési koncepcióhoz megfelelő területhasználati és építésjogi kereteket határozzon meg Budakalászon.

32 hektárral csökkentett beépíthető terület

Így készült el az új Településszerkezeti terv, amely közel 32 hektárral növeli a budakalászi zöldterületek, erdőterületek, mezőgazdasági területek és beépítésre nem szánt sport és rekreációs területek nagyságát. A Településszerkezeti terv ugyanakkor megszünteti az átlagosnál jobb minőségű szántók be nem építhető területén a lakóterület-kijelöléseket, és a többi beépítésre szánt területfelhasználási kategóriában is összességében közel 32 hektárral csökkenti a korábban építésre szánt területeket. Ezzel áthúzták a lakóparkosok számításait.

Új szabályozás

Az új Szabályozási terv városi közösségi terek, közparkok számára jelöl ki területeket, gyalogos és kerékpáros átjárhatóságot elősegítő útvonalakat szabályoz ki. Az új Helyi Építési Szabályzatban egyszerűsödik az övezeti rendszer. A beépült településközponti, lakó- és gazdasági övezetekben a már megszokott beépítési paraméterek érdemben nem változnak, ugyanakkor a városban és külterületein a besűrűsödő beépítést nem teszi lehetővé.

Klímabarát kisváros

Az új településrendezési eszközök a város fejlődését, fejlesztését új alapokra helyezik: a beépítés, a funkciók elhelyezése, a közterületek alakítása tiszteletben tartják Budakalász természeti és épített értékeit, a közösségi térigényeket pedig úgy szolgálják ki, hogy egy klímabarát kisváros fenntartható fejlődését segítse elő.

Mindenki leokézta

A véleményezési szakaszt a Képviselő-testület a válaszok elfogadásával ősszel lezárta. Kálmán Kinga főépítész az elfogadott észrevételek alapján kiegészített tervanyagot a Pest Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodának küldte meg, akik záró szakmai véleményezésre az Építési és Közlekedési Minisztériumba továbbították a dokumentumot. Az országos főépítész szakmai véleménye december 8-án érkezett meg és ebben támogatta a budakalászi településrendezési eszközök módosításának tervezetét, jogszabályon alapuló kifogást nem emelt. 

Aki akar, megálljt tud parancsolni a lakóparkoknak

Budakalász Város Önkormányzata a településrendezési eszköztár felülvizsgálat több éves egyeztetési-tervezési folyamata lezárásaként határozattal elfogadta Budakalász új Településszerkezeti tervét és annak leírását; illetve rendeletet alkotott Budakalász új Helyi építési szabályzatáról, valamint az új Szabályozási tervről. A Szabályozási terv 2023. december 15-től, az új HÉSZ 2023. december 29-től hatályos. Úgy tűnik tehát, ahol akarnak, ott gátat szabhatnak a mértéktelen lakópark-építéseknek.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelét kép: illusztráció