Nagyon sok arra közlekedőnek ismerős lehet, hogy Budapest és Szentendre között utazva jellegzetes szag (illat?) csapja meg az orrukat. Az autósok számára a kávépörkölő üzemből áradó szag mindössze átmeneti jelenség, a helyiek azonban kénytelenek ezzel folyamatosan együtt élni. A budakalászi önkormányzat újabb vizsgálatot kezdeményezett és a legfrisseb hírek szerint már csak decemberig kell elviselni a várost elárasztó kávészagot.   

Toxikus anyagok kerülhetnek a levegőbe

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy a 11-es főút mellett, a szentendrei területen, de a Budakalászi házakhoz közel kávépörkölő üzem működik. Megfelelő kontrollja a széliránytól függő mértékű zavaró szaghatás, de főleg a kávépörkölés közben felszabaduló mérgező anyagok miatt fontos. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs javulás

Az önkormányzat kérésére a Pest Vármegyei Kormányhivatal már foglalkozott az üzem működésével és az égett kávészag-jelenség mögött húzódó károsanyag-kibocsátással, azonban a helyzet évről-évre folyamatosan romlik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Segítséget kér az önkormányzat

2021-ben ugyanis az üzem egy technológiai modernizációt ígért be, azonban semmi nyoma sincsen a fejlesztésnek. A helyhatóság is így ismét a szakhatósághoz fordult, hátha sikerül valamilyen változást elérni, s így valamelyest mérséklődhet a szaghelyzet.

Itt az újabb határidő

A legfrissebb hírek szerint a környezetvédelmi aggályok miatt ismételten kért vizsgálat a napokban zárult. A Kormányhivatal arról tájékoztatta a budakalászi városvezetést, hogy a korábban vállalt teljes körű technológiaváltás a tavaly vállalt határidőre nem történt meg, az újabb határidő 2023 decembere – adta hírül a város honlapja.

Kellemes illat vagy pokoli bűz?

A kávépörkölés közben keletkező vegyületek érzéki megítélése majdhogynem olyan, mint a benziné: valakinek kellemes illat, másnak azonban orrfacsaró bűz, amit ki nem állhat. Persze egy üzemben zajló folyamatok nem hasonlíthatók össze, azzal, amikor otthon kávét készítünk.

Ilyen kémiai anyagok szabadulnak fel

A kávépörkölés során mérgező vegyületek, például aldehidek, szerves savak is felszabadulnak. A zöld kávébab számos kémiai vegyületet tartalmaz: fehérjéket, zsírokat, cukrokat, dextrint, cellulózt, koffeint és szerves savakat.

Ez történik az üzemben

Ezek egy bizonyos hányada a pörkölés során lebomlik, oxidálódik, vagy úgynevezett ultrafinom-szennyeződéssé válik. Az Egyesült Államokban működő szakhatóság ezen anyagokat úgynevezett szennyezési osztályokba sorolja és úgy szabályozza.

Komoly szennyezés lehet belőle

Az ultrafinom részecskéket (röviden: PM) gyakran szállópornak is szokás nevezni, amelyek mikroszkopikus méretű szilárd vagy folyékony alkotórészekből állnak. Ezek közvetlenül a levegőbe kerülnek vagy a légkörben egyesülő szennyező anyagokból keletkeznek. Ezek legalább ötvenszer kisebbek, mint egy emberi hajszál szélessége, ha bejut a tüdőbe, a hörgőket, a légcsövet irritálja, hosszú távon pedig betegséget okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint a PM évente a bruttó hazai termék (GDP) 19 százalékát is érintheti.

Már perelték a kormányt is

Egy kutatás szerint 2015-ben Magyarországon a légszennyezettség több ezer halálozásért volt felelős. A magyar kormányt emiatt már korábban perelte az Európai Bizottság is, mivel nem láttak kellő garanciát arra, hogy sikerül kezelni a problémát – olvasható a budakalasz.hu-n megjelent korábbi összefoglalóban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a budakalászi kávépörkölő üzem, forrás: Google Street View