Egészen elképesztő történetet osztott meg Budakalász vezetősége a település hivatalos oldalán. „Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy ősszel az önkormányzat almát vásárol a kalászi iskolásoknak, óvodáknak, bölcsődéknek. Idén is ez volt a terv, hiszen „minden nap egy alma az orvost távol tartja”. FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a Váci Tankerületi Központtól, ezt a cikkünk alján változtatás nélkül közöljük.

50 láda gyümölcs

A település vezetése azt írja, mindössze 50 láda almáról van szó, de idén nem várt akadályokba ütköztek. „A történet nem kitalált, napjaink valósága” – figyelmeztetik az olvasókat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem egyszerű az ügy

Az 50 láda almából 31 menne az iskolákba, de ennek elfogadása és kiosztása a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó intézmények, közte az iskolák fokozott felügyelete érdekében nyáron hatályba lépett belügyminiszteri utasítás után nem olyan egyszerű.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az iskolák megkérték az engedélyt

Az ügyintézés úgy kezdődött, hogy először a három budakalászi általános iskola intézményvezetője külön-külön kért engedélyt a Váci Tankerületi Központ vezetőjétől. A több körös egyeztetés után a három iskolának végül egyetlen közös engedélykérelmet kellett beküldenie ahhoz, hogy a gyerekek hozzájussanak az ingyenesen átadott almához.

Felsőbb szint

Ez hetekkel ezelőtt megtörtént, de az alma-engedély a mai napig nem született meg. A budakalászi önkormányzat úgy tudja, hogy a tankerület úgy értékelte, hogy ebben a kérdésben felsőbb szintről kell jóváhagyást kérniük az engedély kiadására.

Az elnök dönt

A budakalászi önkormányzat almáinak elfogadása ügyében tehát az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke dönthet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Győz a józan ész?

A város időközben megvette az 50 láda szabolcsi almát. Annak reményében tette, hogy a józan ész győz és a gyerekek mielőbb ehetnek a gyümölcsből.

Nem oszthatják ki

Az iskolai konyhákat a város üzemelteti, így az almát akár ki is lehetne oda szállítani, de a konyhás nénik csak az állami iskolafenntartó központ engedélye után kezdhetik kiosztani. Most itt tart a budakalászi alma-ügy, egyelőre úgy tűnik, senki nem tudja, hogy mikor ehetnek végre a gyümölcsből a gyerekek.

A Váci Tankerületi Központ közleménye

Cikkünk megjelenése után a Váci Tankerületi Központ az alábbiak közlését kérte tőlünk: „Nem igaz, az állítás, hogy „hiába vette meg az iskolásoknak a gyümölcsöt az önkormányzat, azonban a KLIK elnökének engedélye nélkül nem lehet kiosztani a gyerekeknek.” Ezzel szemben az igazság az, hogy a KLIK intézményfenttartó már megszűnt, így elnöke sem lehet. Az alma adományozás eldöntése nem a Klebelsberg Központ elnökének hatásköre volt, az iskolát fenntartó Váci Tankerületi Központ engedélyezte az adománynak szánt almákat. A Váci Tankerületi Központ az intézményvezetőkkel együttműködve azon van, hogy az almák mihamarabb eljuthassanak a gyermekekhez. Várhatóan ma meg is kapják a gyermekek az almákat.” – írák szerkesztőségünknek november 7-én, kedden.

Kiemelt kép: illusztráció