100 évesek, olyan magasak, mint egy 10 emeletes ház és a törzsüket három ember is alig tudja körülölelni. Az országban egyedülálló az a két mamutfenyő, amelyek Budakeszi büszkeségei és amelyeket nagyon szeretnek a helyiek.

Végzetes villámcsapás

Eredetileg három Hegyi mamutfenyőt ültettek itt az egykori Zichy-uradalom kertjében. Az egyik villámcsapás miatt kidőlt, a Zichy-uradalmat pedig elsöpörte a történelem. Maradt tehát két csodaszép fenyő egy bárki által látogatható parkban.

Védett terület

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem mindennapi fák

Budakeszi Páty felöli végéhez, a buszvégállomáshoz közel, a település szélén magasodik a két óriás. Kis hídon kell átmenni a parkolóból, hogy megérkezzünk a rétre. Már messziről látszik, hogy itt bizony nem mindennapi fákról van szó.

Eltörpülnek mellettük az emberek

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

10 emelet magasak

A két mamutfenyőt állítólag 1908-ban ültették, akkor ár 10 évesek voltak. Most 35 méter magasak, vagyis akkorák, mint egy 10 emeletes ház. Attól is különlegesek, hogy ezen a két fán kívül nincs több vadonélő mamutfenyő Magyarországon.

Tujának néz ki közelről

Ha közelről nézzük meg a két mamutfenyő ágait, meglepően nem fenyőfatüskékkel, hanem inkább egy tujabokor ágaival találkozunk.

Nincs tüskéje a mamutfenyőnek

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Gondoltak a gyerekekre

Az óriások körüli réten fiatalok sütögetnek, piknikelnek, sokan bringával érkeztek, mások csak úgy eljöttek ide. Szerencsére itt gondoltak a gyerekekre, mert tanösvényt alakítottak ki madárfészkekkel és okos infótáblákkal. A szaladgáló gyerkőcök is megtalálják a mamutfenyőknél az elfoglaltságot, mert egy jópofa rönkökből készített labirintusban is kipróbálhatják a felfedezőképességüket.

Tanösvény felfedező gyerekeknek

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Csodáld meg te is élőben

Egy jó hétvégi kirándulás ideális helyszíne Budakeszin a mamutfenyők megcsodálása. Busszal, bringával, gyalog és autóval is könnyen megközelíthető, a Google mobilokból kinyert adatai alapján a legfelkapottabb időszak a 11-16 óra közötti idősáv, ekkor biztosan sokan lesznek a fáknál.

Itt vannak a Budakeszi mamutfenyők

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu