10 évre titkosította a kormány az 500 milliárd forintba kerülő gigaberuházás dokumentumait. Az adófizetőknek kell ugyan visszafizetnie a kínai hitelt, ők mégsem tudhatnak róla semmit. Úgy tűnik a Budapest-Belgrád vasútvonal építési munkálatai tessék-lássék módon indultak el, a sínpárok miatt kisajátításra számító környéken élőknek pedig nem mondanak semmit. A hírek szerint a kínaiak addig egy vasat sem adnak, amíg nincsenek általuk is elfogadott kiviteli tervek, egyesek szerint akkora a káosz, hogy biztosan nem lesz kész a beígért 2025-ös határidőre a beruházás.

Vágányzár kiviteli tervek nélkül

Formálisan 10 napja megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának rekonstrukciója, meghirdették a vágányzárat a vonalon. Egyes információk szerint még hónapokig nem lesz érdemi munka a vonalon, tekintettel arra, hogy kiviteli tervek még nincsenek, ugyanis a kiviteli terveket a kínai partner még mindig nem fogadta el – értesült a VEKE.

Csaka akkor fizetnek a kínaiak, ha minden oké

Úgy tudni a kínaiak csak akkor engedélyezik a hitel lehívását, ha mindent rendben találnak. Állítólag most az a helyzet, hogy a kínaiak felé alá kell támasztani, hogy nagyon elkezdődött a munka és nincs visszaút. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tessék-lássék munka

A kínaiak magyar partnere néhány helyen látványosan felvonult a munkaterületekre, leszedik a felsővezetéket Délegyháza és Kelebia között, felszedik a biztosítóberendezéseket és a VEKE szerint három olyan helyen bontanak bele a pályába, ahol nincs gyakran használt vágány.

Senkinek sem mondanak semmit

Hivatalosan továbbra sem lehet semmit tudni a több száz milliárd forintos, a számítások szerint több száz év alatt megtérülő beruházásról, pedig a vonal mellett élőket közvetlenül érinti, mikor, mi fog történni a szomszédságukban, vagy éppen mennyiért és mikor kell átadniuk a tulajdonukban lévő ingatlanokat.

A vasutasoknak sem szóltak

Mivel az átépítés miatt megszűnt a személyforgalom, néhány száz, az állomásokon, és a vonatokon szolgálatot teljesítő vasutas munkáját kellett átszervezni. Erre majd egy héttel a vágányzár kihirdetése előtt kaptak zöld utat a végrehajtási szinten dolgozó vezetők, csak ekkor tudták tájékoztatni a vasutasokat is. Többen már más állás után néztek, mert annyira kiszámíthatatlan volt a helyzet – írja a Hvg.hu.

A környéken élők kiborultak

A portál szerint a vasútvonal mentén kisajátítással érintett területek tulajdonosainak csak elenyésző részével vették fel a kapcsolatot az ügyintézők, akikkel pedig már tárgyaltak, azok sem tudnak semmit. A térségben a kormányhivatal nemrég a zajszint korlátozása alól mentességet adott a kivitelező cégeknek. A vonal mentén többnyire nem lakott területeken halad a nyomvonal, a portál úgy tudja, hogy az itt érintett területek gazdáit nem értesítették még, hogy a kisajátítás részleteiről egyeztessenek velük.

Ha viszik a telket, vigyék az egészet

A vasútvonal mellett a Tallér család telkének egy részét jelölték ki kisajátításra, ezen a részen állnak a melléképületek. Az idős házaspár ezt nem fogadta el, mivel a maradék telken nem építhették volna fel ezeket a lebontásra ítélt kis épületeket, de a házuk mellett is alig maradt volna kert, ráadásul az új beruházás elkészülte után megnövekedett forgalomnak sem örülnek. Ezért azt kérték, ha már viszik a telket, vigyék az egészet.

2 hónap helyett 6 hónap

Most ott tartanak, hogy a teljes telek kisajátítását elfogadta az ügyintéző, de ezenfelül semmiről nem tájékoztatták őket. „Annyit mondtak, hogy keressünk házat magunknak, csak azt nem közölték, hogy mégis mennyiért” – mondta Tallér a HVG munkatársának. A felesége még annyit tett hozzá, hogy míg korábban két és fél hónapot kaptak, hogy új ingatlanba költözzenek, ezt a határidőt most hat hónapra módosították. Egyáltalán nem kizárt, hogy a kivitelezés valóban csúszik, ahogy azt a VEKE feltételezte.

2025-re lennének kész

A Soroksár és Kelebia országhatár közötti vasúti korszerűsítés finanszírozását biztosító támogatási szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal 2020 tavaszán kötötte meg a MÁV, ezt követően 2020 júliusában kezdődött el a tervezés és engedélyeztetés, a beruházásnak elvileg 2025-re kell elkészülnie. 

Mészáros Lőrinc építi

A beruházást magyar oldalról a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja lebonyolítani, egy nemrég benyújtott törvényjavaslat értelmében kiemelten közérdekű beruházásnak minősül és 10 évre titkosítottak lényegében mindent. Nagyjából az történt az adófizetőkkel, mintha valaki felvenne egy bankhitelt a házára, fizetnie kellene, csak éppen nem nézheti meg a hitelszerződését, amelyben durva meglepetések lehetnek.

Ki kell adni a dokumentumokat

Szél Bernadett országgyűlési képviselő pert indított a szerződés kiadásáért, a kormány az eljárásban nem tudta bizonyítani, hogy szükséges a titkosítás. Tavaly októberben jogerős ítélet mondta ki, hogy ki kell adnia a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak a kínai hitelből tervezett Budapest–Belgrád-vasútvonal hitelszerződését. Eddig ez nem történt meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Nif Zrt.