Budapest főépítésze nem szeretne nagy családi házas övezeteket látni Budapest környékén, nem akarja, hogy szétterüljön a város. Az egykori gyártelepek helyén építene lakóövezetet, oda költöztetné vissza az agglomerációból az embereket, ő így csökkentené a dugókat.

Február elsejétől új főépítésze van Budapestnek. Erő Zoltán a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett, azóta az iskola egyetemi docense. A Palatium Stúdió Kft. egyik alapítója, emellett pedig a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora is.

Kinevezéssel kapcsolatban a főváros közleményt adott ki, melyben a főpolgármester, Karácsony Gergely azt mondja: „Megtiszteltetés, hogy Erő Zoltán Budapest új főépítészeként csatlakozik a csapatunkhoz. Tapasztalata, szakmai felkészültsége és kreativitása egyszerre lesz garancia a főváros építészeti értékeinek megóvására és egy bátor, innovatív városépítés megkezdésére.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Erdő Zoltán interjút adott az Indexnek. Ebben arról is beszélt, hogy milyen Budapestet szeretne. Mint mondja, két szóban össze tudja foglalni: kompakt várost. „Ezt a kifejezést nem én találtam ki, több mint húsz éve használjuk. A lényege, hogy az elhagyott ipari területek, átmeneti zónák felélesztésével mentesíteni lehet a várost a további terjeszkedéstől.” – mondja.

Az új főépítész így folytatta: „Mindig vannak urbanisztikai ártalmak, amiket megtapasztal a világ. Az elmúlt évtizedekben a legjellemzőbb probléma az urban sprawl, a városszétfolyás lett. Kiderült, hogy az állandóan bővülő családi házas lakóövezetekre épülő városfejlesztés, vagyis az amerikai álom kiteljesítése fenntarthatatlan.

300 ezren ingáznak az agglomerációból

Kérdés, hogy tudunk-e tanulni mások hibáiból, vagy minden betegséget el kell kapnunk ahhoz, hogy kigyógyuljunk belőle. Igaz, Budapest nem tízmilliós város, és nem is 30 milliós megapolisz. De azt látjuk, hogy a fővárosban és a vonzáskörzetében harminc éve is ugyanúgy két és fél millió ember élt, mint most – miközben Budapest elvesztett 300 ezer lakost. Ezek az emberek most az agglomerációban élnek, és nap mint nap ingáznak.

Ezen lehet javítani, fejleszteni a közösségi közlekedést, szebb és gyorsabb vonatokat indítani, de a megoldást valójában a kompakt város jelenti, ahol kisebb távolságban érhetők el a szükséges intézmények, munkahelyek.” – mondta a főépítész.

Arra a kérdésre, hogy a városon belül milyen új területek jöhetnek szóba lakóövezetként, azt válaszolta, hogy szere „Vannak már pozitív példák, ahol különösebb külső segítség nélkül is zajlik ez a kívánatos folyamat, olyan átalakuló volt ipari zónák, ahol rengeteg új lakás épül, és a városmagtól négy kilométerre vannak, nem 24-re.

Természetesen elsősorban az értékesebb területekről van szó, a Duna partján, vagy a dél-budai átmeneti zónában. Vannak aztán olyan részek, ahol üzleti alapon nem tud beindulni az átalakulás, mert mondjuk olyan szennyezett a talaj, hogy annak a semlegesítését nem tudják fedezni a telekárak. Ilyen potenciálisan jó hely lehet például a Rákosrendező.

Ennek nagyon jók a közlekedési kapcsolatai, ideális esetben az M1 metróval is feltárható, millió terv született már a hasznosítására. Ráadásul csak egyetlen tulajdonos van, a MÁV. Ugyanakkor olyan szennyezett a talaja, hogy csak külső segítséggel éri meg lakóövezetté alakítani.

Említhetném még a kilencedik kerületi rozsdaövezetet, ahol az átalakulás már túllépett Középső-Ferencvároson, és Külső-Ferencvárosnál tart. Nagyon sajnálom a Közvágóhíd bontását, mert egy értékes ipari emlék volt, de erre a környékre is igaz, hogy egy egykori ipari területet, amelynek nagyon jó tömegközlekedési kapcsolatai vannak – itt megy az 1-es és a 2-es villamos – normális dolog lakóövezetté alakítani.”

Az új főépítész tehát szeretné az agglomerációból visszahozni az embereket a fővárosba. Új lakóövezeteket alakítana ki jó közlekedéssel, így csillapítaná a dugókat.

Kiemelt kép: Erő Zoltán, Budapest főépítésze – Forrás: ujbuda.hu