A Szeged-Hódmezővásárhelyi tram-train átadásán nem a környékről, hanem Budapestről volt szó. Lázár János kormánybiztos azt mondta, hogy Budapest hagyjon levegőt az országnak. Szerinte a fővárosi városirányítás semmi másról nem szól, mint hogy ami forrást beszednek az adókból, azt fel is élik. Karácsony Gergely ma reggel azt mondta, utánanézett és kiderült „Tarlóst is szívatták ezzel a normatív támogatással.”

Budapest kapta a legnagyobb támogatást

Lázár János kormánybiztos, helyi országgyűlési képviselő a vasútvillamos első útjáról a Karácsony Gergely főpolgármesterrel kitűzött tárgyalására induló Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek azt mondta, az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék.

Felélik a forrásokat

A politikus úgy fogalmazott, ami épült Budapesten, az kormányzati forrásból készült el az elmúlt 12 évben. “A budapesti városirányítás semmi másról nem szól, mint hogy ami forrást beszednek az adókból, azt fel is élik” – jelentette ki Lázár János. Hozzátette: a működésre, az apparátusra, a hivatalra elmegy az összes bevétel, így nem jut pénz fejlesztésre, ezért a kormánytól követelnek forrást.  “Ők jól élnek, a kormány pedig fejlessze Budapestet” – jegyezte meg Lázár.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Viccelődik vagy komolyan gondolja?

“Jó dolgok nem csak Budapesten történhetnek, ezt Karácsonynak ma, ha találkoztok, mindenképpen mondd az arcába, most már mi, vidékiek is szeretnénk pénzt kapni. Mondd, hogy voltál Lázárnál, és elszedte a pénzedet, mondd, hogy először a pénzt vidékre! Tehát nem marad neki és Budapestnek. Mondd neki reggel nyolckor, hogy üres zsebbel érkeztél, mert a dél-alföldiek kibicskázták a zsebedből, ami benne volt. Mondjad Karácsonynak, hogy korábban kell kelni, és akkor hamarabb jut forráshoz. Ezt tudnánk neki mondani. Mi vidékiek korábban kelünk, és több pénzt tudunk leszívni a kormánytól” – idézi Lázár Jánost a 24.hu

Egyeztetésre hívták Karácsonyt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnap közölte, hogy Palkovics László hétfő reggelre egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti közösségi közlekedés ügyében. Azt írták, a miniszter a megbeszélésen kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét. A kormányzati oldalról véglegesnek tekinthető szövegváltozatot a felek akár azonnal alá is írhatják majd – tették hozzá.

Csökkentené a kormány a támaogatást

Karácsony Gergely nem sokkal ezelőtt a Facebookon arról nyilatkozott, hogy az este átolvasta a szerződés-tervezetet, ugyan az, mint amit 2015 óta írnak alá, de az összeg csökkent.

Tarlóst is szivatták?

A főpolgármester azt is elmondta, hogy a minisztérium eddig nem küldött semmilyen tervezetet, azt ma este kapta meg a főváros. Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy utánanézett és kiderült „Tarlóst is szívatták ezzel a normatív támogatással.”

ITM közlemény

Az ITM korábbi közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyi közösségi közlekedés biztosítása a fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata. A központi költségvetés e kötelezettség teljesítését éves szinten 12 milliárd forintos hozzájárulással segíti. A kifizetést az ITM és a Fővárosi Önkormányzat között megkötendő támogatási szerződés alapozza meg.

Megint beszólt Lázár János

Lázár János kormánybiztos nagyot mondásaival nem először hívja fel magára a figyelmet. Nemrég arról beszélt, hogy lényegében ki kellene tenni az összes külföldi élelmiszer-láncot az országból, majd konkrétan azt mondta, hogy nem hisz az Aldinak.

Kiemelt kép: Palkovics László és Lázás János – Forrás: MTI/Rosta Tibor