Kedd délelőtt Budapest lezárásának lehetőségéről és az esetleges további korlátozások bevezetéséről, valamint az oltások felgyorsításáról írt a közösségi-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Korlátozó intézkedések

Így fogalmaz a főpolgármester: „Jópáran kérdezték a hosszú hétvégén, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentése, amely szerint régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése lehetséges, illetve azon állítása, miszerint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, jelenti-e azt, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány.” – írja Karácsony Gergely, majd így folytatja:

Nem kapott tájékoztatást a Városháza

„Sem én, sem a városvezetés egyelőre ilyen szándékról tájékoztatást nem kapott. Érdemes azonban alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, remélem, a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Tragikus adatok

A számok mindenekelőtt tragikusak, az egész országban, és nagyon aggasztóak Budapesten is. Az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond az országos helyzetről, hiszen itt élnek a legtöbben, természetesen. Európában több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket.

Elveszítik a kontrollt

Ezek kapcsán gyakorta a tekintélyes német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni.

Minden megyében nagy a baj

Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általam ismert legutóbbi statisztikák alapján.” – írja a főpolgármester és az alábbi ábrát mellékeli a posztjához.

Heti új esetszámok 100 ezer főre megyénként

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

A számok mögött életek vannak

A statisztikák mögött persze – elmondom mindannyiszor – életek és sorsok vannak – teszi hozzá Karácsony Gergely. „A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb.”

Tömeges tesztelés kellene

A főpolgármester szerint a kellő mértékű átoltottságig továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra.

Adják ide az oltásokat!

„A Fővárosi Önkormányzat, más önkormányzatokhoz hasonlóan, az oltási program zökkenőmentessé tételéhez és felgyorsításához kínálja újra és újra a segítségét a kormánynak, helyet és munkaerőt adnánk, ha hagynák. De nekünk az is jó, ha ideadják a vakcinákat, és engedik, hogy megoldjuk magunk a budapestiek oltásának felgyorsítását.” – írja a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Mónus Márton